27 / 07 / 2024

Düşük faizli konut kredisine nasıl başvurulur?

 Düşük faizli konut kredisine nasıl başvurulur?

Kamu bankaları tarafından başlatılan konut kredisi kampanyası, koronavirüs salgını nedeniyle durgunluk yaşanan gayrimenkul sektörünü canlandırdı.


Türkiye tarihinin en düşük konut kredi faiz oranları, Vakıfbank, Ziraat Bankası ve Halkbank gibi kamu bankalarca vatandaşlara verilecek. Hürriyet'te yer alan habere göre; 12 ay ertelemeli olarak başlayacak ve ödemeleri ile de cazip olan konut kredisi için başvuru koşullarının neler olduğu ve açıklanan faiz oranları vatandaşlar tarafından araştırılıyor.


Yapılan açıklamada, 15 yıla kadar vadelerde, birinci el/sıfır konutlar için aylık yüzde 0,64, ikinci el konutlar için aylık yüzde 0,74 faiz oranı ile kredi fırsatı sağlanıyor.


Ziraat Bankası, Halkbank ve VakıfBank, birinci el/sıfır veya ikinci el konut alımlarında, düşük faiz oranı ve 12 aya kadar ödemesiz dönemi olan 15 yıla varan vade ile kredi fırsatı sağlayacağını açıkladı. Bu gelişmelerin ardından söz konusu kredi için başvuru koşulları ve faiz oranları vatandaşlar tarafından araştırılıyor. İşte, düşük faizli konut kredisiyle ilgili merak edilen her şey...


3 kamu bankası Ziraat Bankası, Halkbank ve VakıfBank, normalleşme sürecine geçiş ve sosyal hayatın canlanması için vatandaşlara ve finansman ihtiyaçlarını uygun koşullarda karşılayabilmesi şartıyla yeni kredi destek paketlerini açıkladı.


Özellikle konut kredi paketi kapsamında sıfır konutlar için uygulanacak aylık yüzde 0,64 faiz oranı, bir dönüm noktasında yer alıyor.


2013 yılı Mayıs ayından beri konut kredi faiz oranlarında görülen yüzde 0,69'un da altına düşen bu oran, tarihin en düşük konut kredi faizi olarak açıklandı. Konut kredisi başvuruları kamu bankaları şubeleri üzerinden yapılabilecek.


Birinci el/sıfır veya ikinci el konut alımlarında, düşük faiz oranı ve 12 aya kadar ödemesiz dönemi olan 15 yıla varan vade ile kredi fırsatı sağlanacak.


Bu "tarihi" yararlanan daha geniş kesimlerin yararlanabilmesi için müşteri başına verilebilecek kredi miktarı, 3 büyük ilde (İstanbul,  Ankara  ve İzmir) krediye konu olacak evler için 750 bin lira, diğer şehirler için ise en fazla 500 bin liraya kadar sınırlandırıldı. Kredi kullanımında yüzde 10'dan başlayan, düşük öz kaynak/peşinat oranı  imkanı sağlanıyor.


Bu durumda birinci el/sıfır konutlar için azami 12 ay ödemesiz dönemli, 15 yıla kadar vade ve aylık yüzde 0,64 faiz oranı ile kredi imkanı verilecek.


Sıfır veya ikinci el konutta 12 aya kadar ödemesiz kredi çekilebilecek. 180 ay vadeli 300 bin TL'lik konut kredisi eğer 12 ay ödemesiz çekilmek istenirse sıfır konutta taksit 3 bin 57 TL oluyor.


İkinci el konut için 12 ay geri ödemesiz kredi çekilirse de aylık taksit 3 bin 284 TL taksit ödemesi olacak. Sıfır konutta geri ödeme toplam tutarı 513 bin 551 TL, ikinci el konutta ise toplam geri ödeme 551 bin 775 TL olarak belirleniyor.


Sıfır konutta 6 ay geri ödemesiz seçeneğinde aylık taksit 127 TL daha az, toplam geri ödeme de 3 bin 744 TL daha az oluyor. İkinci el konutta ise 6 ay geri ödemesiz kredi seçeneğinde aylık taksit 12 ay ödemesiz seçeneğine göre 136 TL, Toplam geri ödemede 4 bin TL daha az.