29 / 03 / 2024

Düşük faizli kredide yapılandırma olacak mı?

 Düşük faizli kredide yapılandırma olacak mı?

Kamu bankalarınca başlatılan kredi destek paketleriyle vatandaşlar düşük faizli sıfır veya ikinci el konut kredisi kullanabiliyor. Ancak halihazırda kredi ödeyen vatandaşlar kredi yapılandırma olup olmayacağını araştırıyor.


Konut kredisi yapılandırması olacak mı sorusunun cevabını merak ediyor. Ziraat, Halkbank, Vakıfbank kredi yapılandırma için vatandaşlar araştırmalarda bulunuyor. Konut kredisi yapılandırması konut kredisi ödeyenler tarafından araştırılıyor. Kamu bankaları sıfır konutlar için 15 yıla kadar aylık yüzde 0.64 faizli kredi fırsatı sağlanıyor. İkinci el konutlar için ise 15 yıl vade ve aylık yüzde 0.74 faizli kredi fırsatı sunuluyor. Peki konut kredisinde yapılandırma olacak mı? İşte tüm merak edilenler...

Kamu bankalarının başlattığı kredi destek paketleriyle vatandaşlar düşük faizli sıfır veya ikinci el konut kredisi çekebiliyor. Takvim'de yer alan habere göre; halihazırda ödemede bulunan vatandaşlar kredi yapılandırma olup olmayacağını araştırıyor.

KREDİ YAPILANDIRMA İLE NELER YAPILABİLİR?

- Bugünün faiz oranları üzerinden borcunuz yeniden şekillenir ve daha az faiz ödemesi yapılıyor.

- Taksitler azaltılabilir. 

YENİDEN YAPILANDIRMA HESAPLAMASI

Kredi yapılandırma hesaplaması şöyle:

Bir bankadan kredi faiz oranı yüzde 1,24 olan 120 ay vadeli ve 100 bin liralık bir konut kredisi çekildiği varsayıldığında, 

Kredininaylık taksiti 1,606.01 TL ve 12 ay ödendiği düşünüldüğünde kalan toplam ödeme 173.449,082 TL oluyor.

Bankanın sunduğu yapılandırma faiz oranı ise 120 ay vade için yüzde 0,99 olursa ve yüzde 2.00 kredi kapama cezası ödenmesi koşulu bulunduğu da varsayıldığında masraflar hariç aylık ödenecek tutar 1.360,61 TL olur. Kalan toplam borç ise yapılandırma sonrası 163,273.20 liraya düşer. Böylece 8.269,97 TL kar edilir. 

- Bu hesaplamada bankanın masraf ücreti ya da varsa diğer giderler dahil edilmemiştir. 

KONUT KREDİSİ FAİZİ 0,64'E İNDİ!

Birinci el/sıfır veya ikinci el konut alımlarında düşük faiz oranı ve 12 aya kadar ödemesiz dönemi olan 15 yıla varan vade ile kredi imkanı sağlandı. Bankaların yaptığı açıklama şöyle:

"Bu tarihi imkandan daha geniş kesimlerin istifade edebilmesi için müşteri başına verilebilecek kredi miktarı sınırlandırılmış olup; üç büyük ilimizde (İstanbul,  Ankara  ve İzmir) krediye konu olacak konutlar için 750 bin TL, diğer şehirlerimiz için ise en fazla 500 bin TL'ye kadar kredisi kullanabiliyor. Kredi kullanımında yüzde 10'dan başlayan, düşük özkaynak/peşinat oranı uygulanacaktır.

KONUT KREDİSİ YAPILANDIRMA NEDİR?

Konut kredisinde, faizler düştüğünde tüketici düşük faizden kredisini ödemeyi isteyebiliyor. Bu durumda tüketicinin ödemek zorunda olduğu kredi borcu kapatılıyor, düşük faizden yeni bir kredi açılıyor. 

Kredi yeniden yapılandırma olarak da isimlendirilen refinansman, kullanılan bir kredinin kapatılıp daha düşük faiz oranları ile yeniden kredi kullanılması işlemi olarak açıklanıyor. 

Faiz oranlarının yüksek olduğu dönemde kullanılmış olan bir konut kredisini, faizlerin düşmesi ile yeniden yapılandırıyor. Eğer kullanılan krediyi yine kendi bankamızın daha avantajlı oranlarıyla kapatıyorsak refinansmanın adı, yapılan işlem aynı olmakla birlikte, bu kez "yeniden yapılandırma" oluyor.

Böylece tüketici daha düşük faiz oranı ile kullandığı kredi ile hem mevcut kredisini kapatıyor hem de faiz ödemelerini düşürebiliyor. Refinansman aynı banka ya da başka bir banka ile yapabiliyor.

Konut kredisi yeniden yapılandırma ile;

– Dönemin düşük faizlerinden faydalanabiliyor.

– Taksitler azaltılabiliyor.

– Daha az faiz ödenebiliyor.

Tüketiciyi avantajlı yapmak olan refinansman kredisinde; avantaj için faiz indiriminden elde ettiginiz karın yeniden yapılandırma masraflarından daha fazla olması gerekmekte.

Yapılandırmada yeni bir kredi kullanılması sebebi ile yeni masraflar ortaya çıkabiliyor. Tabi tüketici kredi kullanılan banka ile anlaşma sağlayabilirse, bu masrafların büyük kısmından kurtulabiliyor.

KONUT KREDİSİ YAPILANDIRMA MASRAFLARI NE KADAR?

Konut kredinizi yeniden yapılandırmak istediğinizde banka bazı masraflarını talep edebiliyor. İşte, konut kredisi yeniden yapılandırma masrafları:

Erken kapatma cezası

Yüksek faizli kredi kapatılacağı için banka bu farkı istenebiliyor. Özellikle konut kredilerinde 6 Mart 2007 yılının ardından (Mortgage Yasası yürürlüğe giriş tarihinden önce ) kredi kullananlar yüzde 2 oranında ceza ödenmesi gerekiyor.

Kredi masrafları

Yeni bir kredi açılacağı için başlangıçta istenen masraflar tüketiciden yeniden isteniyor (dosya ücreti, sigorta ücreti ve diğer masraflar gibi). Kredi kullanılan bankadan yeniden yapılandırma durumunda banka, bazı masrafları istemeyebilir.

Konut kredisi faizleri

Birinci el/sıfır veya ikinci el konut alımlarında, düşük faiz oranı ve 12 aya kadar ödemesiz dönemi olan 15 yıla varan vade ile finansman kredi imkanı sağlanacak.

Bu "tarihi" fırsattan daha geniş kesimlerin yararlanabilmesi amacıyla müşteri başına verilebilecek kredi miktarı 3 büyük ilde (İstanbul, Ankara ve İzmir) sınırlandırdı. Sınırlamada; krediye konu olacak konutlar için 750 bin TL, diğer şehirler için ise en fazla 500 bin TL'ye kadar kredi çekilebilecek. Kredi kullanımında yüzde 10'dan başlayan, düşük öz kaynak/peşinat oranı uygulanacak.

Bu durumda birinci el/sıfır konutlar için azami 12 ay ödemesiz dönemli, 15 yıla kadar vade ve aylık yüzde 0,64 faiz oranı ile kredi fırsatı sağlanacak.