19 / 04 / 2024

Konut kredisi çok düşük!

 Konut kredisi çok düşük!

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, konut kredilerinin Gayri Safi Milli Hasılaya oranının Türkiye’de şu anda son derece düşük olduğunu belirtti


Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, konut kredilerinin Gayri Safi Milli Hasılaya oranının Türkiye’de şu anda son derece düşük olduğunu belirterek, “Dolayısıyla biz buradaki gelişmeleri kontrollü bir şekilde sürdürebilirsek, dikkatli ele alabilirsek, o zaman şu anda buradan herhangi bir sorun beklememiz için hiç bir sebep yok” dedi.


Krizde iki dönem var


Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Ekonomi Koordinatörlüğü’nce oluşturulan Kriz İzleme Grubu tarafından hazırlanan “Avrupa Birliği Borç Krizi ve Türkiye’ye Yansımaları” başlığındaki analizin kamuoyuna duyurulması amacıyla SDE Konferans Salonunda düzenlenen panelde konuşan Başçı, Avrupa Birliği ve Euro bölgesi ile ilgili sorunların sürekli gündemde olduğunu ve bu sorunları herkesin yakından takip ettiğini söyledi. Başçı, küresel krizle ilgili olarak iki dönem olduğunu, bunların “Lehman krizi” dönemi ve “Avrupa borç krizi” dönemi olduğunu bildirdi. Başçı, “Lehman Brothers krizi”nin küresel etki gösterdiğini, Avrupa krizinin ise seçici etki yaptığını ifade etti.


Sanal bir zenginlikti


Yunanistan, İtalya, İrlanda ve İspanya’nın borç yükünün, Maastricht kriterlerinin üzerinde olduğunu belirten Başçı, şunları söyledi: “1996’dan itibaren hepsini 100 olarak başlatırsak, buradaki artış en fazla İrlanda’da. Konut fiyatları 2006’da İrlanda’da 4 katına çıkmış. Bu, makul bir artış değil ama o zaman herkes bunu memnuniyetle karşılıyordu bu, sanal bir zenginlikti. Konut teminat gösterilip, daha fazla borçlanıldı. Hoş bir döngü ama aslında gerçek olmayan bir sanal servetin tüketilmesi diye bakabiliriz.”

Hürriyet