25 / 04 / 2024

Türkiye'deki 20 milyon binanın 7 milyonu yıkılmalı!

 Türkiye'deki 20 milyon binanın 7 milyonu yıkılmalı!

"Kentsel Dönüşümün Finans Ayağı" konulu panelde konuşan Denizli İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Fehmi Demirten, Türkiye'deki binaların dayanaklılığı konusunda açıklama yaparken, sorunun boyutunu gözler önüne serdi


"Kentsel Dönüşümün Finans Ayağı" konulu panelde konuşan Demirten, inşaat sektörünün denetimsiz bir şekilde çalıştığını ve bu soruna müteahhitler olarak çözüm bulunması istediklerini dile getirdi. Madenlerin denetiminin çok kötüde olsa inşaata nazaran iyi olduğunu belirten Demirten, Türkiye'de denetimi yapılmadan çürük mahiyette yüz binlerce konut olduğunu dile getirdi. Büyük bir depremde başta İstanbul olmak üzere Denizli gibi birinci derece deprem bölgelerinde ölü ve yaralı sayısının on binlerle sayılabileceği uyarısında bulunan Demirten, inşaat sektöründeki müteahhitler olarak uyarı yapmayı kendilerine görev bildiklerini dile getirdi. Kentsel dönüşümün deprem gelmeden önce yapılmasının çok önemli olduğunu dile getiren Demirten, "Türkiye'de dönüşmesi gereken 7 milyona yakın konut stoku bulunmaktadır. Bu sayı 1950-2000 yılları arasında yapılan bütün yapı stoklarının tamamının elden geçirilmesi anlamına geliyor" dedi.


Müteahhit patlaması

Demirten, "Ülkemizde 200 bine yakın özel sektörde çalışan, 100 bine yakın da kamuda çalışan müteahhit bulunuyor. Bu rakam 27 Avrupa Birliği ülkesindeki müteahhit sayısından daha fazla. Kaliteli inşaat müteahhitliği sistemi yasal bir meslek örgütü kurulması şarttır. Bunun adı müteahhitler odası ya da birliği olabilir. 



Yeni Asır