22 / 11 / 2024

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ordu'nun riskli yapı alanlarını belirledi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ordu'nun riskli yapı alanlarını belirledi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ordu’nun deprem fay hattı, heyelan bölgesi, riskli yapı alanlarını belirledi. Yapılan araştırmalar, Ordu’nun durumunun bilinenden daha ‘riskli’ olduğunu ortaya çıkardı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı uzmanları tarafından son 4 yıldır sürdürülen çalışmalarda ilginç sonuçlar ortaya çıktı.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ordu’nun deprem fay hattı, heyelan bölgesi, riskli yapı alanlarını belirledi. Yapılan araştırmalar, Ordu’nun durumunun bilinenden daha ‘riskli’ olduğunu ortaya çıkardı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı uzmanları tarafından son 4 yıldır sürdürülen çalışmalarda ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Hiç beklenmedik alanda yeni bir deprem fay hattı ortaya çıkarken, il genelindeki heyelan alanlarının küçümsenmeyecek kadar yüksek olduğu belirlendi. Ayrıca DSİ ile yapılan ortak çalışmalarda ise ‘ani sel bölgeleri’ yeniden tespit edildi.



ORDU’DA DİKEY FAY HATTI



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Ordu’da heyelan ve riskli yapılaşma alanlarının belirlenmesi amacıyla yapılan tespitlerde yeni bir fay hattının varlığı ortaya çıktı. Buna göre daha önce Gölcük’ten başlayan ve Kuzey Anadolu’yu paralel geçerek Ordu’nun Mesudiye ilçesine ulaşan Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın yalnız olmadığı belirlendi. Buna göre Karadeniz’in açıklarından gelen ve Turnasuyu üzerinden geçen bir fay hattı Kayabaşı, Zafer, Sağırlı, Kovancı mahalleleri üzerinden ilerleyerek Kabadüz ilçesine ulaşıyor. Buradan devam eden fay hattı Ulubey-Eymür mahallesi üzerinden devam ederek Kıranyağmur, Akoluk üzerinden Gürgentepe ilçesine geliyor. Fay hattı Direkli ve kabataş- Kuzköy mahallelerinden geçerek Korgan-Tepealan ve Aybastı-Alacalar arasındaki dağlık bölgede Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşiyor.



HEYELAN BÖLGELERİ



Yine yapılan tespitlere göre, en çok heyelan bölgesi Ünye ve Fatsa havzaları ile Altınordu-Ulubey arasındaki alanlarda gözlendi. Ancak en riskli heyelan alanları Çaybaşı, Korgan, Kumru, Aybastı, Ulubey, Gölköy ilçesi ve Aydoğan Mahallesi sınırları olarak belirlendi. Bu bölgelerde yoğun yağmur düştüğü dönemlerde çok sayıda heyelan ve yol kapanmaları olduğu biliniyor.



RİSKLİ ALAN, BİLİNENDEN DAHA BÜYÜK



Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından kentsel dönüşüm yapılması planlanan Stadyum ve çevresindeki binalar ile Yeni Mahalle’deki Sanayi Sitesi, Otogar ve Öğretmenler Sitesi olarak belirlenmesine rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın tespitleri durumun bilinenden daha tehlikeli boyutta olduğunu göz önüne serdi. Buna göre, Düz Mahalle’den Yeni Mahalle’ye kadar uzanan ve Bucak mahallesinin bir bölümünü de içine alan, adeta şehrin merkezini kapsayan alanlar, üzerindeki yapılaşma nedeniyle ‘riskli alan’ bölgesi kapsamında bulunuyor. Yine ayrıca Bahçelievler Mahallesi ile Karşıyaka Mahallesi’nin küçük bir bölümü riskli alan kapsamına alındı.

Bu arada Fatsa ilçesinde ilçenin en eski yerleşim birimi ile üst mahalleleri ‘riskli alan’ kapsamında değerlendirilirken, en az riskli alan Ünye ilçesinde oldu.



‘DERE VE IRMAK HAVZALARI’ ANİ SEL BÖLGESİ



Öte yandan Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından yapılan tespitlerde ise Boztepe’den süzülerek gelen derelerin etrafındaki alanlar ile Civil, Melet ırmaklarının havzaları ve Cumhuriyet mahallesinin büyük bir bölümü ‘ani sel bölgesi’ olarak belirlendi. DSİ, bu alanların ‘alt yapı tesisleri yapılana kadar yerleşime kapatılması gereken yerler’ olarak belirlendi.

Bu arada Fatsa ilçesinde ilçenin en eski yerleşim birimi ile üst mahalleleri ‘riskli alan’ kapsamında değerlendirilirken, en az riskli alan Ünye ilçesinde oldu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ordu il genelinde risk tespiti yaptığı binaların yıkımını sürdürüyor. Buna göre, 2013 yılında 28 bina risk kapsamına alınırken 15’i yıkıldı. 16 aile ise kira yardımından faydalandı. 2014 yılında ise 106 bina risk kapsamına alınırken 40’ının yıkımı gerçekleştirildi, 75 aile kira yardımından faydalandırıldı.


Milliyet