20 / 04 / 2024

100 bin binanın kimlik belgesi olacak!

100 bin binanın kimlik belgesi olacak!

TBMM Depremlere Karşı Alınabilecek Önlemleri Araştırma Komisyonu’nda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 2021 yılı sonuna kadar 100 bin binanın Bina Kimlik Sistemi’ne geçeceğini söyledi.


Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, TBMM Depremlere Karşı Alınabilecek Önlemleri Araştırma Komisyonu’nda Bina Kimlik Sistemi uygulamasına yönelik açıklamalarda bulundu. Milliyet'te yer alan habere göre; Bakan Kurum, 2021 yılı sonuna kadar 100 bin binanın Bina Kimlik Sistemi’ne geçeceğini açıkladı.

100 bin binanın kimlik belgesi olacak!


Kurum açıklamasında Türkiye’nin yüzde 66’sının deprem riskli alanlarda yer aldığını, nüfusun yüzde 70’inin deprem tehlikesi altında olduğunu ifade etti. Şehirlerin depreme karşı güçlendirme ve üretim sürecinin denetlenmesi gerektiğini belirten Kurum, şu açıklamalarda bulundu:


“Bugün ülkemizde 17 milyon bina var. 28.6 milyon konut var. Yaklaşık 6.7 milyonu riskli. Bunun da yaklaşık 1.5 milyonunun acil dönüşüme girmesi gerekiyor. Yine depremin merkezi olan İstanbul’da 1.2 milyon bina ve 6.1 milyon konut, 1.1 milyon iş yeri bulunuyor. İstanbul’umuzda da riskli 1.5 milyon konut var. Bunlardan da 300 binini çok acil bir şekilde, el birliğiyle dönüştürmemiz gerekiyor. Temel ilkemiz yerinde, gönüllü ve hızlı dönüşüm. Her yıl 300 bin konut olmak üzere acil dönüşmesi gereken 1.5 milyon konutun dönüşümünü 5 yıl içinde bitireceğiz. Kentsel dönüşüm kapsamında bugüne kadar 16.5 milyar lira kaynak kullandık. Şu ana kadar kamu ve özel sektör eliyle yapılan kentsel dönüşümle,  TOKİ  konutlarımızla ve yapı denetim sistemimizle ülkemizdeki binaların yüzde 55’ini güvenli hale getirdik, 45 milyondan fazla vatandaşımızı güvence altına aldık.”


‘3 trilyona ihtiyaç var’ 

Bakan Kurum, Türkiye’de 6.7 milyon bağımsız birimin dönüşümünün tamamının kamu tarafından yapılması durumunda yaklaşık 2 ila 3 trilyon lira kaynağa ihtiyaç olduğunu, bunun tek başına devletin gerçekleştirebileceği bir meblağ olmadığını söyledi.



Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016