27 / 04 / 2024

İmar barışında ilk adım tamamlandı!

İmar barışında ilk adım tamamlandı!

Türkiye'nin en önemli sorunu olarak görülen mülkiyet ve imar sorunu imar barışıyla çözülüyor. Uygulama kapsamında ilk adım tamamlandı.



Türkiye'de yaklaşık 13 milyon imar ve ruhsatsız yapının kayıt altına alınması amacıyla başlatılan imar barışı uygulaması kapsamında başvuru süresi uzatıldı. Yoğun talep üzerine imar barışı süresi 15 Haziran 2019 tarihinde sona erecek. Yapı kayıt belgesi ödemeleri ise 30 Haziran tarihine kadar devam edecek. 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından vatandaşların devletle ihtilaflı durumunun ortadan kaldırılması amacıyla başlatılan uygulama imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılar kayıt altına alınacak. 


Devletin kasasına 27 milyar TL girdi

İmar barışına şu ana kadar başvuran bağımsız bölüm sayısı 9 milyon 687 bine ulaştı. Uygulama kapsamında toplam tutarın ise yaklaşık 27 milyar lira olduğu açıklandı. İmar barışı sürecinin tamamlanmasıyla ülkedeki tüm imarsız, imara aykırı, iskânsız, ruhsatsız, mimarlık ve mühendislik hizmetlerinden yeterince yararlanmış konut stokunun belirlenmesi planlanıyor. 



 Arsalar ve evler kayıt altında


Türkiye'nin imar ve mülkiyet sorununu çözen uygulamada ilk aşama da tamamlandı. Yaklaşık 10 milyon kişinin başvuru yaptığı imar barışında bütün arsalar ve evler kayıt altına alındı. İkinci adım olan tapu teslimlerinin 1 Nisan tarihinden itibaren başlaması planlanıyor. 


E-devlet kapısı üzerinde yapılacak başvuruda gereken bilgiler;

1) E-devlet şifresi

2) Geçerli bir cep telefonu numarası

3) Geçerli bir e-posta adresi

4) Beyan edilecek yapının adresi

5) Tapusu varsa ada ve parsel bilgileri

6) Toplam inşaat alanı; konutların ve işyerlerinin ayrı ayrı toplam alanları (m2)

7) Yapıdaki konut ve işyeri sayısı

8) Arsa/Arazinin emlak vergi birim değeri (TL/m2) (İlgili belediyesinden alınabilecektir.)

9) Yapının bulunduğu arsanın alanı; varsa tapudaki alan yoksa beyan edilecek alan (m2)

10) Yapı sınıfı (sistemin sunacağı seçeneklerden seçilecek)

11) İmar mevzuatına aykırılığın tarif edilmesi

12) Yapıyı gösteren ve ayrılık kısmını gösteren birer adet fotoğraf. (Fotoğrafların dosya formatı .jpg, .jpeg veya .png olmalıdır.)


DİKKAT


Başvuruda yapıya ilişkin bilgilerin doğru girilmesi gerekli. Tapuda işlem yapılırken yapının mevcut durumunu gösteren proje istenecek ve bu projenin Yapı Kayıt Belgesindeki bilgilerle uyumlu olması da aranacak.