Veraset ve İntikal Vergisi,Türkiye'de bulunan malların veraset tarikiyle veya herhangi bir suretle ivazsız bir tarzda bir şahıstan diğerine intikalinde ödeniyor.Peki veraset ve intikal vergisi nereye verilir?
Veraset ve intikal vergisi nereye verilir?
Versaet ve intikal vergisi türkiye sınırları içinde bulunan malların,ölüm yada başka bir şekilde diğer bir kişinin mülkiyetine geçmesinde ödenen vergi olarak tanımlanıyor.
Gayrimenkule isabet eden veraset ve intikal vergisi tamamen ödenmedikçe devir yapılamıyor ve üzerinde herhangi bir ayni hak iddia edilemiyor.
Muris veya tasarrufu yapan şahıs Türkiye’de hiç ikamet etmemiş ya da son ikametgâhı tespit edilememiş ise beyanname verilecek yetkili vergi dairesi Gelir İdaresi Başkanlığınca tayin ediliyor. Ancak mükellef bununla ilgili dilekçesini evraklarıyla birlikte süreksiz vergi daireleri ya da Vergi Dairesi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü Diğer Vergiler Müdürlüğü’ne verebiliyor.
Ölen kişinin kanuni ikametgahı Türkiye’de ve ölüm Türkiye’de gerçekleşmiş ise, mükelleflerin de Türkiye’de bulunmaları halinde ölüm tarihini takip eden 4 ay içinde,Ölen kişinin kanuni ikametgahı Türkiye’de ve ölüm yabancı bir memlekette gerçekleşmiş ise; ölüm tarihini takip eden 6 ay içinde,Mükellefler vefat eden kişinin bulunduğu yerin dışında başka bir yabancı memlekette olduğu takdirde ise ölüm tarihini takip eden 8 ay içerisinde ilgili Vergi Dairesine verilmesi gerekiyor.
Vergi ödemelerinin, veraset ve intikal kanun maddelerine göre gayrimenkulün temin edilmesinden itibaren 3 yılda ve her yıl Mayıs ve Kasım aylarında iki eşit taksitte yapılması gerekiyor.
Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi, vefat eden kişinin son kanuni ikametgâhının bağlı bulunduğu yetkili Vergi Dairesine verilmesi gerekiyor. Kişinin nerede vefat ettiği, malların nerede bulunduğu ya da nüfus kütüğünün nerede olduğu beyannamenin verileceği yer açısından önem taşıyor.
Veraset ve intikal vergisi oranları 2015!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com