04 / 04 / 2025

Veraset ve intikal beyanı nereye verilir?

 Veraset ve intikal beyanı nereye verilir?

Gayrimenkullerin veraset yoluyla veya ivazsız surette bir kişiden diğer kişiye intikali için beyanda bulunarak,vergi ödenmesi gerekiyor.Peki veraset ve intikal beyanı nereye verilir?


Veraset ve intikal beyanı nereye verilir?

Miras vergisi olarakta adlandırılan veraset ve intikal vergisi, bir kimsenin vefatından sonra geriye bıraktığı menkul ve gayrimenkullerin mirasçıları tarafından kabul edilmesi sonucunda devlete ödenen vergi olarak tanımlanıyor.


Vergi tahakkuk tarihinden itibaren ilk üç yıl içinde her sene Mayıs ve kasım aylarında olmak üzere iki eşit taksit halinde ödenen veraset ve intikal vergisi, toplamda altı taksitte ödeniyor.


Vergi ödemelerinden önce, mükellefin kanunda belirtilen süreler içerisinde beyanname vermesi gerekiyor.Veraset ve intikal vergisi beyannamesinin kanunda öngörülen süreden sonra verilmesi nedeniyle usulsüzlük cezası uygulanıyor.Peki veraset ve intikal beyanı nereye verilir?


Veraset yoluyla meydana gelen intikallere ilişkin veraset ve intikal vergisi beyannamesi;


- Veraset yoluyla intikallerde ölen kimsenin, ivazsız intikallerde tasarrufu yapan kişinin ikametgâhının, tüzel kişilerde ve diğer teşekküllerde bunların merkezlerinin bulunduğu yerdeki vergi dairesine,


- Muris veya tasarrufu yapan kişinin ikametgâhı yabancı bir ülkede ise bunların Türkiye’deki son ikametgâhının bulunduğu yer vergi dairesine,


- Mükellefin yabancı memlekette bulunması halinde beyanname, mükellefin bulunduğu yerdeki Türkiye Konsolosluğuna,

verilir.


Ancak, muris veya tasarrufu yapan şahsın Türkiye’de hiç ikamet etmediği veya son ikametgâhının tespit olunamadığı takdirde veraset ve intikal vergisi beyannamelerinin, veraset yoluyla veya sair surette ivazsız tarzda intikal eden malın bulunduğu veya mükelleflerin ikametgâhlarının bağlı bulunduğu yer vergi dairesine verilebiliyor. 

Veraset ve intikal vergisi 2015 tarifesi!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com