04 / 05 / 2024

Tapu takas harcı cezasını kim öder?

Tapu takas harcı cezasını kim öder?

Tapu alım satım işlemlerinde olduğu gibi, tapu takas işlemlerinde hem alıcıdan hem satıcıdan binde 20 oranında harç tahsil ediliyor.Peki tapu takas harcı cezası kim öder?


Tapu takas harcı cezasını kim öder?

Malın malla değişimine, takas yada diğer adıyla trampa deniyor.  Bu bakımdan takas koşullu bir değişim olup, geriye doğru bir genelleme yapıldığında ise malın mal ile değiştirildiği dönemlerde her mal, onunla değiştirilen malın ücreti olarak kabul ediliyor.


Takas işlemi para aracılığı olamadan bir gayrimenkulün başka menkul ile değiştirilmesi, değiş tokuş edilmesi olarak karşımıza çıkıyor. 


Takas bu hususta, bir akit şekli değil borcu sona erdirme yollarından biri olarak tanımlanıyor. Takas işleminde Tapu müdürlüğü malların değerleri arasındaki farka karışamıyor.  Değer farkı bulunuyorsa taraflar bunu kendi aralarında çözmesi veya takas sözleşmesine bir başka malı da ekleyerek değer eşitlenmesi sağlanması gerekiyor. Takas işlemi hakkındaki hükümlere Türk Borçlar Kanunu'nda da yer veriliyor. 


Kanunen tapu müdürlüklerinde gerçekleştirilen işlemler için devlet her iki taraftan tapu takas harcı talep ediyor. Borçlar Kanunu gereğince, takas işlemlerinde satışa ilişkin hükümler kullanılıyor. Devlet tarafından, her yıl belirlenen tapu takas harcı, her iki taraftan ayrı ayrı binde 20 oranında tahsil ediliyor.

Peki tapu takas harcı cezası kim öder? diyorsanız işte yanıtı..


Eksik ve doğru ödenmeyen tapu takas harçları taraflardan ayrı ayrı cezalı olarak tahsil ediliyor. 

Tapu takas işlemleri nereden yapılır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com