05 / 05 / 2024

Tapu takas işlemleri nereden yapılır?

Tapu takas işlemleri nereden yapılır?

Trampa işlemi olarak da bilinen takas, taşınır veya taşınmaz bir malın başka bir malla değiştirilmesi işlemine deniyor.Peki tapu takas işlemleri nereden yapılır?


Tapu takas işlemleri nereden yapılır?

Tapunun bir bedel karşılığında devri işleminin yanı sıra, gayrimenkul tapusunun bir başka tapu ile takas edilmesi de söz konusu olabiliyor. 


Bu işlemde ilgili gayrimenkullerin mevcut değerlerinin eşit olma şartı aranmıyor. Tapuda takas işleminin tamamlanması için, gerekli evrakalr ile müracaatın yapılması gerekiyor.


Öncelikle,  takası yapılacak taşınmaz mallara ait varsa tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya maliklerin sözlü beyanı gerekli oluyor.


Ayrıca;Takas yapacak maliklerin veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları veya pasaportları,takas yapanların son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde vesikalık fotoğrafları, ve akitte taraflardan biri veya ikisi kanuni temsilci (vekil, vasi, kayyım) ile temsil edilecek ise, ayrıca temsile ilişkin belge, 5. Tarafların vergi kimlik numaralarını gösterir vergi dairesinden alınmış belgenin de takas işlemi için temin edilmiş olması gerekiyor.


Söz konusu takas işlemi için tarafların ayrı ayrı binde 20 oranında tapu takas harcı ödemeleri gerekiyor.Peki tapu takas işlemleri nereden yapılır? 


Tapu takas işlemleri, Tapu Müdürlükleri'nde gerçekleştiriliyor. Tapu takas işlemlerinin geçerlilik kazanabilmesi için takas  yapılacak gayrimenkullerin tapu veya ruhsatları gerekiyor. Daha sonra ise fotoğraflı kimlikler isteniyor. 

Tapu takas sözleşmesi nasıl yapılır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com