04 / 05 / 2024

Tapu takas işlemi için gerekli evraklar!

Tapu takas işlemi için gerekli evraklar!

Tapu takas işleminin yapılabilmesi için gerekli evrakların temin edilmesi ve harç ödemenin yapılması gerekiyor. Peki tapu takas işlemi için gerekli evraklar nelerdir?


Tapu takas işlemi için gerekli evraklar!

Aynı değerde olan ya da olmayan, ihtiyaç halindeki malların birbiri ile değiştirilmesi işlemine takas adı veriliyor. Takas işleminde taşınmaz malların tapu müdürlüğüne tescil edilmesi gerekiyor.


Tapuda takas işlemi hakkındaki hükümlere Borçlar Kanunu'nda da yer veriliyor. Kanunen tapu takas işlemleri tapu satış işlemleri ile aynı tutuluyor. 


Takas işleminde söz konusu malların mevcut değerlerinin eşit olma şartı söz konusu olmuyor.Yani herhangi bir taşınır veya taşınmaz mal başka bir malla değiştirilecekse aradaki değer farkı eşitliği sağlamak için para ödenerek kapatılabiliyor. 


Tapu takas işlemi, farklı şehirlerde bulunan taşınmaz malalr üzerinde de yapılabiliyor. Borçlar Kanunu'nun 118'inci maddesine göre, iki, şahıs birbirine borçlu oldukları takdirde, her iki taraftan biri borcunu alacağı ile takas edebiliyor.Peki tapu takas işlemi için gerekli evraklar nelerdir? 


Tapu takas işlemi için gerekli evraklar..

1.Takası yapılacak taşınmaz mallara ait varsa tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya maliklerin sözlü beyanı,


2.Takas yapacak maliklerin veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları veya pasaportları,


3.Takas yapanların son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde vesikalık fotoğrafları,


4.Akitte taraflardan biri veya ikisi kanuni temsilci (vekil, vasi, kayyım) ile temsil edilecek ise, ayrıca temsile ilişkin belge, 5. Tarafların vergi kimlik numaralarını gösterir vergi dairesinden alınmış belge.

Tapu takas işlemleri 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com