05 / 05 / 2024

Tapu takas masrafı ne kadardır?

Tapu takas masrafı ne kadardır?

Tapu müdürlüklerinde gerçekleştirilen işlemler için devlet her iki taraftan tapu takas masrafı talep ediyor. Peki tapu takas masrafı ne kadardır? İşte tapu takas masrafı 2015..


Tapu takas masrafı ne kadardır?

Bir malın başka bir malla değişimine takas ya da trampa adı veriliyor. Bu bakımdan takas koşullu bir değişim olarak karşımıza çıkıyor.  Tapu da bir taşınmazın diğer bir taşınmazla değişiminde takas işlemi yapılıyor. 


Farklı il ve ilçelerde bulunan taşınmaz malların takas yapılması mümkün oluyor.  Bu halde takas istemi taşınmazların bulunduğu il veya ilçelerden herhangi birinde de yapılabiliyor. 


İstemin yapıldığı tapu sicil müdürlüğünce, diğer ilçe tapu sicil müdürlüğünden kayıt örneği ve yetki istenerek işlem sonuçlandırılıyor  ve kendisinden yetki istenen müdürlüğe işlemin hukuki dayanağını teşkil eden evrakların ve resmi senedin tasdikli birer örneği bir yazı ekinde gönderiliyor. Bu yazıyı alan müdürlük tarafından yazı yevmiyeye alınarak gerekli tescil işlemi yapılıyor. 


Takas işleminde değiştirilecek malların değerlerinin birbirine eşit olması gerekmiyor.Değerler eşit olmadığı takdirde aradaki fark nakden ödenerek eşitlik sağlanma imkanı sunuluyor. 


Kanunen tapu müdürlüklerinde gerçekleştirilen işlemler için devlet her iki taraftan tapu takas masrafı talep ediyor. Peki tapu takas masrafı ne kadardır? 


Borçlar Kanunu gereğince, takas işlemlerinde satışa ilişkin hükümler kullanılıyor. Devlet tarafından, her yıl belirlenen tapu takas masrafı, her iki taraftan ayrı ayrı binde 20 oranında tahsil ediliyor.

Tapu takas işlemi için gerekli evraklar!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com