28 / 04 / 2024

Tapu için vekalet nasıl verilir?

Tapu için vekalet nasıl verilir?

Tapu dairesindeki birçok tapu işlemi, ilgilisi tarafından değil, ilgilisinin vekalet verdiği bir başka şahıs tarafından gerçekleştiriliyor.Peki tapu için vekalet nasıl verilir?


Tapu için vekalet nasıl verilir?

Tapu işlemleri tapu dairesinde gerçekleştiriliyor.Bu işlemler, kişilerin bizzat başvurusuyla yapılıyor. Ancak tapudaki işlemlerini gerçekleştirmek için vakti bulunmayanlar veya sağlık sorunu nedeniyle tapu dairesine gidemeyecek durumda olanlar vekaletname vererek bu işlemi bir başkasına yaptırabiliyor. 


Tapuda taşınmaz mal ile ilgili olarak yapılacak işlemler konusunda vekalet verirken, vekaletname ile vekile hangi yetkilerin verildiğini iyi bilmek gerekiyor.Satış, hibe, ipotek, kira, satış vaadi, kat karşılığı inşaat, terkin gibi açıkça tapu işleminin adının yazılması gerekiyor. İşlemin adı yazılmamışsa o anlama gelecek ibareler yazılmış olsa dahi tapu dairesi bu riske girmiyor ve işlemi gerçekleştirmiyor.


Vekalet sınırları ve vekalet verilen yerin yazılı olması gerekiyor.Yazılı Pafta – Ada ve parsel numarası gibi veya bağımsız bölüm numarasını belirten bilgilerin yer alması önem taşıyor. Bu bilgiler verilerek yazılan bir vekaletname sadece o gayrimenkulü kapsıyor. 


Tapu işlemlerine ait vekaletnamenin noterde düzenlenmesi gerekiyor. Vekaletname nüfus cüzdanına veya pasaporta göre düzenleniyor. Başka bir kimliğe göre düzenlenmiş vekaletnameyi tapu dairesi kabul etmiyor.


Vekaletname üzerine vekalet verenin son altı ay içinde çekilmiş fotoğrafının yapıştırılması gerekiyor, daha eski tarihli fotoğraflar noter tarafından kabul edilmiyor. Aynı zamanda fotoğrafları sadece tel zımba ile tutturularak yapıştırılmamış olan vekaletnameler  de kabul edilmiyor.

Tapu masrafını kim öder?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com