14 / 05 / 2024

Tapu dairesinde kredi kartı geçiyor mu?

Tapu dairesinde kredi kartı geçiyor mu?

Tapu dairesinde tapılan gayrimenkul tapu devir işlemi için belli bir miktar harç ödemesi yapılması isteniyor. Bu harcı alıcı ve satıcı ayrı ayrı ödüyor. Peki tapu dairesinde kredi kartı geçiyor mu? diyorsanız işte yanıtı...


Tapu dairesinde kredi kartı geçiyor mu?

Bir arsa, arazi, mesken ya da işyeri sahibi olduğunuzu ancak  satışa çıkarmak istediğinizi düşünelim. Alıcı ile anlaşma sağlanması durumunda, tapu devir işlemleri ilgili tapu dairesinde yapılıyor.


Bunun için öncelikle tapu dairesinden randevu alınıyor. Yapılan tapu devir işlemi için belli bir miktar harç ödemesi yapılması isteniyor.  


Tapu devir harcı gayrimenkulün satış bedeli üzerinden ödeniyor. Bu harcı hem alıcı hem de satıcı ödüyor. Tapu harcı oranı, satış bedelinin binde 20'si olarak hesaplanıyor.


Ayrıca tapu döner sermaye bedelinin de ödenmesi isteniyor. 2016 yılı tarifesine göre 87,25 TL olan tapu döner sermaye bedeli ödeniyor.


Hesaplama örneği:

Satış bedeli: 200 bin TL

Alıcının ödeyeceği harç: 4 bin TL

Satıcının ödeyeceği harç: 4 bin TL

Dönder sermaye bedeli: 87,25 TL


Tapu devir harçları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor.  Peki tapu dairesinde kredi kartı geçiyor mu? Tapuda kredi kartı geçerli mi 2016? diyorsanız işte yanıtı...


Maliye Bakanlığı tarafından yetki verilmesi halinde ilgili kuruluşlar (bankalar gibi) tarafından da tahsil olunabiliyor. 


Tapu müdürlüklerinde e-tahsilat uygulamasına geçiliyor. Bu uygulama ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştiriliyor.

Tapuda pasaportla işlem yapılır mı?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com