16 / 05 / 2024

Tapu bağış işlemleri 2015!

Tapu bağış işlemleri 2015!

Herhangi bir bedel ya da başka bir karşılık olmadan, bir malın mülkiyetinin bir başkasına devredilmesi hibe olarak karşımıza çıkıyor.Peki tapu bağış işlemleri nelerdir?İşte tapu bağış işlemleri 2015..


Tapu bağış işlemleri 2015!

Bir gayrimenkul başkasına devredilebiliyor.Bu devir satış yolu yada bağış yoluyla yapılabiliyor.Tapu satışı bir bedel beklenerek yapılıyor.Tapu bağışı ise herhangi bir bedel ya da başka bir karşılık olmadan, bir malın mülkiyetinin bir başkasına devredilmesi olarak karşımıza çıkıyor.


Tapu bağışı tapu hibesi olarakta adlandırılıyor.Tapu bağışı yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar bulunuyor.


-Reşit olmayan kişiler,

-Zihinsel özürlüler, 

-Reşit olmuş ancak temyiz kudreti olmayanlar,

-vasiler; vesayeti altındaki kişinin malını bağışlayamıyor.


Tapu bağış işlemi için öncelikle gerekli belgelerin temin edilmesi daha sonra da tapu bağış harcının yatırılması gerekiyor.Tapu bağışı için gereken belgeler;


-Hibe edilecek taşınmaz mala ait tapu senedi

-Hibe eden ve hibeyi kabul edenlerin fotoğraflı nüfus cüzdanları,

-Hibe yapanın bir, bağışı kabul edenin iki adet, son altı ay içinde çekilmiş fotoğrafları.

-Akitte taraflardan biri veya ikisi vekil, vasi, kayyım ve kanuni temsilci ile temsil edilecek ise, ayrıca temsile ilişkin belge.

-Söz konusu taşınmaz mala ait, ilgili Belediyeden  Emlak  beyan değerini gösteren belge oluyor.


Gerekli belgeler temin edildikten sonra tapu bağış harcının ödenmesi gerekiyor.Bağış yapılan  gayrimenkulün belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olmamak üzere beyan edilen değeri üzerinden binde 68,31 oranında tapu harcı, bağışı kabul edenden tahsil ediliyor.


Aynı zamanda harcın yanında ödenmesi gereken döner sermaye ebdeli de bulunuyor.Belirlenen tarifler oranın da döner sermaye ücreti de ödeniyor.

Tapuda bağış şartları nelerdir?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com