Tapuda gerçekleşen; herhangi bir bedel ya da başka bir karşılık olmadan, bir gayrimenkulün mülkiyetinin bir başkasına devredilmesine hibe adı veriliyor.Peki bağış yoluyla tapu devri nasıl olur?
Bağış yoluyla tapu devri nasıl olur?
Bir karşılık beklemeden taşınmazın başkasına devredilmesi işlemine bağış diğer bir adıyla hibe deniliyor.Reşit olmayan kişiler, zihinsel özürlüler, reşit olmuş ancak temyiz kudreti olmayanlar, kanuni temsilcilerinin izni olsa dahi bağış işlemini gerçekleştiremiyor.
Bağış işlemi rücu şartı ile de yapılabiliyor. Rücu şartı ile bağış; bağışı kabul edenin bağışı yapandan önce ölmesi halinde, mülkiyetin bağışı yapana geri dönmesine rücu şartı olarak ifade ediliyor. Hibe tapu işlemleri için bazı belgeler gerekiyor. Bu belgeler aşağıda yer alıyor;
* Bağışlanacak taşınmaz mala ait tapu senedi
*Bağışlayan ve bağışı kabul edenlerin fotoğraflı nüfus cüzdanları,
*Bağışlayanın bir, bağışı kabul edenin iki adet, son altı ay içinde çekilmiş fotoğrafları.
*Akitte taraflardan biri veya ikisi vekil, vasi, kayyım ve kanuni temsilci ile temsil edilecek ise, ayrıca temsile ilişkin belge.
*Söz konusu taşınmaz mala ait, ilgili Belediyeden Emlak beyan değerini gösteren belge.
Hibe işleminin mali yönü de bulunuyor.Hibe işleminin maliyeti bağışlanan taşınmaz malın belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olmamak üzere beyan edilen değeri üzerinden 2015 için 68,31 oranında tapu harcı, bağışı kabul edenden tahsil ediliyor.
Ayrıca gayrimenkulün varsa veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği kestiriliyor. Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret alınıyor.
Tapuda bağış şartları nelerdir?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com