Taşınmaz malların mülkiyet devir işlemi bağış yolu ile de yapılabiliyor. Peki 2018 tapu bağış harcı ne kadar? İşte 2018 tapu bağış harcı..
Gayrimenkullerin tapu devir işlemleri, satış yolu ile yapılabildiği gibi bağış yolu ile de yapılabiliyor. Bağış, bir bedel ya da başka bir karşılık olmadan, bir malın mülkiyetinin bir başkasına devredilmesine bağış adı veriliyor.
Bağış işleminde bağışı yapan kişi, bağışı kabul eden kimseye bir takım mükellefiyetler yükleyebiliyor. Bunlar bir şeyi yapma şeklinde olabileceği gibi bir şeyi yapmaktan kaçınma şeklinde de olabiliyor.
Bağış rücu şartı ile de yapılabiliyor. Rücu şartı ile bağış; bağışı kabul edenin bağışı yapandan önce ölmesi halinde, mülkiyetin bağışı yapana geri dönmesine rücu şartı deniyor.
Tapu bağış işlemleri için gerekli evraklar ile Tapu Müdürlüğüne müracaat ediliyor. Ayrıca tapu bağış işlemi için harç da ödeniyor.
Tapu bağış işlemleri için gerekli evraklar 2018
1. Bağışlanacak taşınmaz mala ait tapu senedi
2. Bağışlayan ve bağışı kabul edenlerin fotoğraflı nüfus cüzdanları, 3. Bağışlayanın bir, bağışı kabul edenin iki adet, son altı ay içinde çekilmiş fotoğrafları.
4. Akitte taraflardan biri veya ikisi vekil, vasi, kayyım ve kanuni temsilci ile temsil edilecek ise, ayrıca temsile ilişkin belge.
5.Söz konusu taşınmaz mala ait, ilgili Belediyeden Emlak beyan değerini gösteren belge.
2018 tapu bağış harcı ne kadar?
2017 yılında gayrimenkullerin ve mülkiyetten gayri ayni hakların bağışlanmasında, kanuni mirasçılar dışında intifa hakkından, kuru mülkiyet sahibi lehine ivazsız feragat edilmesinde ve süreli intifa haklarında süre dolarak intifa hakkının sona ermesinde kayıtlı değer üzerinden binde 68,31 oranında bedel tahsil edildi.
2018 yılında da tapu bağış işlemi için bu oran üzerinden harç tahsil edilmesi bekleniyor. Tapu bağış harçlarında bir değişiklik kararının alınması durumunda yeni oran sitemizde yer alacak.
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com