Tapu dairesinde gerçekleşen gayrimenkul devir işlemleri taraflar arasında bir ücret ödenmeden de yapılabiliyor. Peki gayrimenkul bağış şartları nelerdir?
Gayrimenkul bağış şartları nelerdir?
Herhangi bir bedel ya da başka bir karşılık olmadan, bir gayrimenkulün bir başkasına devredilmesine hibe yada bağış deniyor. Bu şekilde yapılan gayrimenkul bağış işlemlerinde taşınmazı devreden taraf, karşı taraftan bir bedel almıyor.
Ancak gayrimenkul bağışı yapacak olan kişinin ödemesi gereken bağış harcı bulunuyor. Gayrimenkullerin ve mülkiyetten gayri ayni hakların bağışlanmasında, kanuni mirasçılar dışında intifa hakkından, kuru mülkiyet sahibi lehine ivazsız feragat edilmesinde ve süreli intifa haklarında süre dolarak intifa hakkının sona ermesinde kayıtlı değer üzerinden binde 68,31 oranında harç ödemesinin yapılması gerekiyor.
Ayrıca taşınmaz malın varsa veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği kestiriliyor. Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret alınıyor. Peki gayrimenkul bağış şartları nelerdir?
Bağış işleminde; bağışı yapan kimse, bağışı kabul eden kimseye bir takım mükellefiyetler yükleyebiliyor. Bunlar bir şeyi yapma şeklinde olabileceği gibi bir şeyi yapmaktan kaçınma şeklinde de olabiliyor.
Bağışta bulunacak kişi, gayrimenkulü çocuklarından birine ya da eşine bağışlaması durumunda; diğer mirasçıların da saklı pay hakkı vardır. Diğer mirasçılar bu duruma itiraz etme hakkına sahiptir. Bu durumda saklı pay hakları bağışlanamadığı için bu hakları korunuyor.
Bağış rücu şartı ile de yapılabiliyor. Rücu şartı ile bağış; bağışı kabul edenin bağışı yapandan önce ölmesi halinde, mülkiyetin bağışı yapana geri dönmesine rücu şartı adı veriliyor.
Aile içi gayrimenkul bağışı nasıl olur?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com