11 / 05 / 2024

Sükna hakkı sözleşme örneği!

 Sükna hakkı sözleşme örneği!

Oturma hakkı diğer adıyla sükna hakkı, bir binadan veya onun bir bölümünden konut olarak yararlanma yetkisi veriyor.Peki sükna hakkı sözleşmesi nasıl yapılır?İşte sükna hakkı sözleşme örneği..


Sükna hakkı sözleşme örneği!

Sükna hakkı, bir binadan veya onun bir bölümünden konut olarak yararlanma yetkisini veren bir hak oluyor.Sükna hakkı, başkasına devredilemiyor ve miras olarak bırakılamıyor.


Sükna hakkının kapsamı, genel olarak hak sahibinin kişisel ihtiyaçlarına göre belirleniyor.Sükna hakkı sahibi, hakkın şahsına özgülendiği açıkça belirtilmedikçe, bina veya onun bir bölümünde ailesi ve ev halkı ile birlikte oturabiliyor.


Binanın bir bölümü üzerinde oturma hakkına sahip olan kimse, ortaklaşa kullanmaya özgülenen yerlerden de yararlanabiliyor.Sükna hakkı, binanın veya bir bölümünün tamamından yararlanma yetkisi veriyorsa; bina veya bölümün muhafazası ve olağan bakımı için gerekli onarım ve yenileme giderleri, oturma hakkı sahibine ait oluyor.


Sükna hakkı sahibi bina veya onun bir bölümünü malik ile birlikte kullanıyorsa, bakım ve onarım giderleri malike ait oluyor.Sükna hakkı bir bedel karşılığında kurulabildiği gibi, bedelsiz olarak da kurulabiliyor.


Bedelli sükna hakkı sözleşme örneği..


BİR TARAFTAN  :  .................

DİĞER TARAFTAN :  ...................

aşağıdaki hususlarda anlaşmışlardır.


Bu resmi senedin arka sayfasının özel sütunlarında her türlü nitelikleri yazılı, ........... ili ............ Mahallesi ...... ada ...... parsel sayılı ...... m2 miktarlı bahçeli kargir evin tamamı ..... oğlu ............. adına kayıtlı olup, bu kez, ...... kızı ...........’dan nakten ve peşin olarak almış olduğu ..............liraya karşılık kendisi ve ailesi ile birlikte oturmak şartıyla 10 yıl müddetle Medeni Kanunun 748. Maddesi gereğince sükna hakkı tanıdığını ve bu hakkın tescilini istediğini, ........ kızı ........... da iş bu sükna hakkını aynen kabul ettiğini ve bu şekilde tapu siciline tescilini istediğini beyandan sonra; taraflar devamla, taşınmaz malın geçmiş zamana ait emlak vergisinin ödenmesinden müştereken ve müteselsilen sorumlu olduklarının, 492 sayılı Harçlar Kanununa göre taraflarca bildirilen bu değerin emlak vergisi değerine yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden düşük olmadığını, aksi halde aradaki farkın Vergi Usul Kanununa göre taraflardan kusur cezası ve gecikme faizi ile birlikte cezalı olarak tahsil edileceği hususunun Tapu Sicil Müdürü tarafından kendilerine bildirildiğini karşılıklı ifade ve beyan ettiler.............


Bedelsiz sükna hakkı sözleşme örneği..


BİR TARAFTAN.....: ...........

DİĞER TARAFTAN:.............

aşağıdaki hususlarda anlaşmışlardır.


Bütün özellikleri bu resmi senedin arkasındaki özel sütunlarında yazılı, ............ Mahallesinde bulunan Ada ........., Parsel ......... numarasını teşkil eden .......... m2 miktarındaki Bahçeli Kargir ev ..... oğlu ................. adına kayıtlı iken; bu kez, bedelsiz olarak sadece kendisi ve ailesi ile birlikte oturmak şartı ile 20 yıl süre ile .......... kızı ...........’e Medeni Kanununun 748 nci maddesi gereğince Sükna Hakkı tanıdığını ve tescilini istediğini; .......... de bu surette Sükna Hakkını kabul ettiğini ve lehine tescilini istediğini birlikte talep ve beyan ettiler.


Sükna hakkı nasıl kurulur?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com