04 / 05 / 2024

Sükna hakkı nasıl sona erer?

 Sükna hakkı nasıl sona erer?

Bir binadan veya onun bir bölümünden konut olarak yararlanma yetkisini veren bir hak olarak tanımlanan sükna hakkına ilişkin yasal hükümler Medeni Kanun yer alıyor.Peki sükna hakkı nasıl sona erer?


Sükna hakkı nasıl sona erer?

Medeni Kanunun'da yer alan sükna hakkı kanuna göre şu şekilde tanımlanıyor:"Oturma hakkı, bir binadan veya onun bir bölümünden konut olarak yararlanma yetkisi verir."

Sükna hakkı bedelli veya bedelsiz tesis edilebiliyor.Söz konusu hak, başkasına devredilemiyor ve mirasçılara geçemiyor.

İntifa hakkına ilişkin hükümler sükna hakkına da uygulanıyor. Oturma hakkı sahibi, hakkın şahsına özgülendiği açıkça belirtilmedikçe, bina veya onun bir bölümünde  ailesi ve ev halkı ile birlikte oturabiliyor. Binanın bir bölümü üzerinde oturma hakkına  sahip olan kimse, ortaklaşa kullanmaya özgülenen yerlerden de yararlanabiliyor.

İntifa hakkının hükümleri sükna hakkı hükümlerine uygulanabildiği gibi süknanın sona erme sebepleri de, intifa hakkının sona erme sebepleri ile aynı tutuluyor. Sükna hakkının sona erme sebepleri; taşınmazın tamamen yok olması,kamulaştırma,mahkeme kararı,cebri icra ölüm veya kararlaştırılan sürenin dolması,terkin gibi durumlar söz konusu olduğunda sükna hakkı sona eriyor. Türk Medeni Kanunu'nda Sükna hakkının sona ermesine ilişkin hükümler şu şekilde:

Madde 796:İntifa hakkı, konusunun tamamen yok olması ve taşınmazlarda tescilin terkini; yasal intifa hakkı, sebebinin ortadan kalkmasıyla sona erer.Sürenin dolması veya hak sahibinin vazgeçmesi ya da ölümü gibi diğer sona erme sebepleri, taşınmazlarda malike terkini isteme yetkisi verir.

Madde 797:İntifa hakkı, gerçek kişilerde hak sahibinin ölümü; tüzel kişilerde kararlaştırılan sürenin dolması, süre kararlaştırılmamışsa kişiliğin ortadan kalkmasıyla sona erer.Tüzel kişilerin intifa hakkı, en çok yüz yıl devam edebilir.


Sükna hakkı tesisi!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com