04 / 05 / 2024

Sükna hakkı devredilebilir mi?

 Sükna hakkı devredilebilir mi?

Sükna hakkı diğer bir ifadeyle oturma hakkı,sadece konutlar üzerinde kullanılabiliyor ve mirasçılara geçemiyor.Peki sükna hakkı devredilebilir mi?İşte sükna hakkına ilişkin bilinmeyenler..


Sükna hakkı devredilebilir mi?

Tapu Sicil Müdürlüğü'nde resmi senetle düzenlenen sükna hakkı oturma hakkını ifade ediyor.Türk Medeni Kanununa göre sükna hakkı,"Oturma hakkı, bir binadan veya onun bir bölümünden konut olarak yararlanma yetkisi verir" şeklinde tanımlanıyor.


Kanundan doğan sükna hakkı için , mahkeme kararının ibrazı ile tecil işlem belgesi düzenlenmesi gerekiyor. Oturma hakkı için istenecek belgeler;oturma hakkı tesis edilecek taşınmaz malın varsa tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya malikinin sözlü beyanı,oturma hakkı tesisini isteyen tarafların veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları veya pasaportları ile temsilciliğe ilişkin belgeler,tarafların son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde birer vesikalık fotoğrafları,tarafların vergi kimlik numaralarını gösterir vergi dairesinden alınmış belge,oturma hakkı mahkeme kararı ile tesis edilecekse kesinleşmiş mahkeme kararı,oturma  hakkı evin tümünde değil de bir kısmında kuruluyorsa hangi kısım üzerinde kurulduğu inşaat projesinde belirlenmeli, proje yoksa bir krokiye bağlanması ve deprem Sigortasıdır.


Türk Medeni Kanununa göre sükna hakkı şahsa bağlı bir hak olduğu için, başkalarına devredilemiyor.Sükna hakkı sahibinin rızası olmadıkça bu hakkını kira yolu ile de olsa başkalarına geçemiyor.


Sükna hakkı,mirasçılara da geçemiyor. Kanunda aksine hüküm bulunmadıkça, intifa hakkına ilişkin hükümler oturma hakkına da uygulanıyor.


Sözleşmeden doğan sükna hakkı tesisi için tapu sicil müdürlüğünde resmi senet düzenlenmesi gerekiyor, kanundan doğan oturma hakkı içinse, mahkeme kararının ibrazı ile tecil işlem belgesi düzenlenmesi gerekiyor. 


Sükna hakkı nasıl sona erer?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com