Sükna hakkı ve intifa hakkı Türk Medeni Kanununda düzenleniyor. Peki sükna hakkı ile intifa hakkı arasındaki fark nedir?İşte sükna hakkı ile intifa hakkı arasındaki fark..
Sükna hakkı ile intifa hakkı arasındaki fark nedir?
Medeni Kanunun 823. maddesine göre sükna hakkı, bir binadan veya onun bir bölümünden konut olarak yararlanma yetkisi veriyor. Sükna hakkı, başkasına devredilemiyor ve mirasçılara geçemiyor.
İntifa hakkı ise kişiye söz konusu gayrimenkulü kullanma ondan faydalanma hakkı veriyor. İntifa hakkı sahibi olan kimseler, ister bu evi kullanıp, isterse boş bırakabiliyor.
Sükna hakkı ile intifa hakkının benzerlikleri bulunduğu gibi farkları da bulunuyor. Sükna hakkı ancak tapudaki niteliği konut, mesken,daire olan taşınmazlarda kurulabildiği halde, intifa hakkı her tür taşınmazda ev, tarla, işyeri, daire, arsa ve benzeri kurulabiliyor.
Kanuni intifa hakkı olduğu halde kanunun öngördüğü sükna hakkı bulunmuyor.İntifa hakkının kullanımı başkasına devredilebildiği halde sükna hakkında bu imkan bulunmuyor.
Türk Medeni Kanununa göre, Sükna hakkının sona erme sebepleri ise, intifa hakkının sona erme sebepleri ile aynı tutuluyor. Buna göre sükna hakkının sona ermesine neden olan sebepler şu şekilde sıralanıyor:
-Taşınmazın Tamamen Yok Olması
-Kamulaştırma
-Mahkeme Kararı
-Cebri İcra
-Ölüm veya Kararlaştırılan Sürenin Dolması
-Terkin
Sükna hakkının iptali!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com