23 / 11 / 2024

Oturma hakkı devredilebilir mi?

 Oturma hakkı devredilebilir mi?

Sükna hakkı olarakta bilinen oturma hakkı,hak sahibine bir binadan veya onun bir bölümünden konut olarak yararlanma yetkisi veriyor.Peki oturma hakkı devredilebilir mi?


Oturma hakkı devredilebilir mi?

Türk Medeni Kanun esaslarına göre oturma hakkı, hak sahibine o konuttan yararlanma hakkı veriyor. Sükna hakkı olarakta bilinen oturma hakkısadece ikamet edilen ev için geçerli oluyor. 


Oturma hakkı, taşınmazın tamamen yok olması, kamulaştırma, mahkeme kararı, cebri icra, ölüm veya kamulaştırılan sürenin dolması ve terkin gibi sebeplerle sona erebiliyor.Peki oturma hakkı devredilebilir mi?


Oturma hakkı bir başkasına devredilemiyor. Ayrıca mirasçılara, miras olarak da bırakılamıyor. Kanunen aksine bir hüküm bulunmadıkça, intifa hakkına ilişkin hükümler oturma hakkına da uygulanıyor.


Oturma hakkı, bir evde yalnızca ikamet etmek için kullanılabiliyor. Bunun dışında, evin işyeri gibi başka bir amaçla kullanımı söz konusu olmuyor. Ayrıca, ofis, mağaza, depo gibi işyerleri üzerinde de oturma hakkı kurulamıyor. 


Üzerinde bina bulunmayan (bina olsa da cinsi tapuda ev olarak değiştirilmemiş olan) arsa, tarla gibi gayrimenkuller üzerinde de oturma hakkı kurulamıyor. Oturma hakkı tapuya şerh ediliyor.


Oturma hakkı için Tapu Sicil Müdürlüğü'nde resmi senet düzenlenmesi gerekiyor. Bu durum sözleşmeden doğan oturma hakkı için geçerli oluyor.  Kanundan doğan oturma hakkı için de, mahkeme kararının ibrazı ile tecil işlem belgesi düzenlenmesi gerekli oluyor. 

Oturma hakkı sözleşmesi örneği!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com