27 / 04 / 2024

Site yöneticisi seçimi nasıl yapılır?

Site yöneticisi seçimi nasıl yapılır?

Kat Mülkiyet Kanununa göre sekiz ya da daha fazla bağımsız bölüm olan yapılarda yönetici bulundurulması zorunlu oluyor.Peki site yöneticisi seçimi nasıl yapılır?


Site yöneticisi seçimi nasıl yapılır?

Anagayrimenkulün sekiz veya daha fazla bağımsız bölümü varsa yönetici atanması mecburi oluyor.Site yöneticisi kimlerin olabileceği, nasıl seçileceğine dair esaslar Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında açıklanıyor.Buna göre site yöneticisi seçimi nasıl yapılır?

Kat malikleri, anagayrimenkulün yönetimini kendi aralarından veya dışardan seçecekleri bir kimseye veya üç kişilik bir kurula verebiliyor.Bu kimseye yönetici, kurula da yönetim kurulu adı veriliyor. 

Kat Mülkiyeti Kanununa göre yönetici ataması kat maliklerinin, hem sayı hem arsa payı bakımından çoğunluğuna göre yapılıyor.Yönetici her yıl kat malikleri kurulunun kanuni senelik toplantısında yeniden atanıyor ve eski yönetici tekrar seçilebiliyor.

Eğer kat malikleri aralarında anlaşamaz yönetici atayamazlarsa, Sulh mahkemesi yönetici ataması yapıyor.Sulh mahkemesince atanan yönetici, bu atanma üzerinden altı ay geçmedikçe, kat malikleri kurulu tarafından değiştirilemiyor. 

Ancak haklı bir sebep çıkarsa, onu atamış olan sulh mahkemesi, değiştirmeye müsaade edebiliyor. Yönetici atanırken kendisiyle yapılan sözleşmede, teminat göstermesi şart edilebiliyor; sözleşmede böyle bir şart olmasa bile, haklı bir sebebin çıkması halinde, kat malikleri kurulu, yöneticiden teminat göstermesini isteyebiliyor. 

Site yöneticisi ne iş yapar?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com