27 / 04 / 2024

Sit alanı nedir?

 Sit alanı nedir?

Tarih öncesi ve tarihi devirlere ait olup, ender bulunan, yer üstünde ya da yer altında veya su altında bulunan korunması gerekli alanlara sit alanı deniyor. Peki, sit alanı nedir?


Sit alanı nedir?


Kişilere ait taşınmazlar sit alanı olması veya sonradan ilan edilmesi halinde kişilere ait araziye eşdeğerde aynı il sınırları içinde Hazineye ait taşınmaz ile değiştiriliyor. Jeolojik devirlerle, tarih öncesi ve tarihi devirlere ait olup, ender bulunmaları veya özellikleri ve güzellikleri bakımından korunması gerekli yer üstünde, yer altında veya su altında bulunan korunması gerekli alanlara sit alanı deniyor.


Bu arazilerin devletçe İstimlakide yapılabiliyor. Bu işlemler için araziye inşaat yasağının Konulmuş olması gerekiyor. Ülkemizde yer alan ve korunması gereken doğal değerler sit alanı olarak muhafaza ediliyor.

Türkiye'de bulunan sit alanları sayıları..

Arkeolojik Sit Alanı : 14

Kentsel Sit Alanı : 14

Doğal Sit Alanı : 11

Arkeolojik ve Doğal Sit : 8

Tarihi ve Doğal Sit : 4

Arkeolojik ve Kentsel Sit : 2

Tarihi ve Kentsel Sit : 1

Doğal ve Kentsel Sit : 4


2b arazi nedir?

Kadastro marifetiyle orman alanları dışına çıkartılmış, bir daha geri kazanılamayan ve ıslah edilemeyen ve orman vasfını yitirmiş olan alanlar 2b arazi deniyor.2b arazi tespiti kadastro çalışmaları ile belirleniyor. 2b arazilerin satışı yapılabiliyor. 2b arazilerin satışı belirlenen rayiç bedelleri üzerinden gerçekleşiyor.


Türkiye'de toplam 473 bin 419 hektar 2B arazisi bulunuyor. 2b araziler rantı yüksek olan illerde daha çok karşımıza çıkıyor.  Bu alanlar üzerinde  su, doğalgaz, elektrik gibi alt yapısı, devlet tarafından sağlanan 400 bin civarında yapı bulunuyor.