Afet Riski Altındaki Alanların Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun ile riskli yapı tespitine ilişkin bilgilere yer veriliyor.Buna göre riskli yapı nasıl tespit edilir?İşte riskli yapı tespiti..
Riskli yapı nasıl tespit edilir?
Riskli yapı raporu almak için bina maliklerinden birinin veya kanuni temsilcisinin müracaatı yeterli oluyor. Apartmanlarda karar almaya gerek duyulmuyor. Bu aşamada çoğunluk da aranmıyor. Riskli Yapı Tespiti için İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne başvurarak tespit kredisi talebinde bulunmak mümkün oluyor. Aynı şekilde yıkım işleri ve tahliye işlemleri için de İdareden yardım ve kredi talebi istenebiliyor.
Riskli yapı tespiti talebi için, tapu belgesinin ve kimlik belgesinin fotokopisini temin etmek yeterli oluyor.
Bakanlık, süre vererek maliklerden riskli yapı tespiti yaptırmalarını isteyebiliyor. Tespit, verilen süre içinde yapılmazsa Bakanlık veya İdare tarafından yapılıyor. Bakanlık belirlediği alanlardaki riskli yapıların tespitini süre vererek İdareden de isteyebiliyor.
Bakanlıktan yetki belgeli/lisanslı kurum/kuruluş, teknik rapor hazırlama sürecini başlatıyor. Teknik raporu hazırlıyor.Rapor sonucunda bina hakkında üç türlü karara varılıyor;bina risksiz yapı, bina güçlendirme istiyor ve bina riskli yapı.
Bina riskli yapı ise binanın yıkılacağı anlamına geliyor. Riskli Yapı, bina sahiplerince verilen altmış günlük süre içinde yıkılıp yıktırılmadığı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından kontrol ediliyor.
Yapılan kontrolde bina yıkılmamışsa, yapının otuz gün içinde idari makamlarca yıktırılacağı belirtilerek otuz günlük ek süre verilerek bina maliklerine tebligat yapılıyor.
Riskli yapı başvuru dilekçesi!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com