04 / 12 / 2024

En çok riskli yapı İstanbul'da tespit edildi!

 En çok riskli yapı İstanbul'da tespit edildi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığına, 2019'un ilk iki ayında riskli yapı tespiti için 1500 kişi başvuruda bulunmuştu, bu rakam 2020'nin aynı döneminde 2 bin 413'e ulaştı. En çok riskli yapı ise İstanbul’da belirlendi...


 

 

 


Türkiye'de son zamanlarda art arda yaşanan depremler sonrası insanların riskli yapı tespit başvuruları atmaya başladı. 2020 yılı başından bu yana 2 bin 413 kişi riskli yapı tespiti için başvuruda bulundu.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; 2019'un ilk iki ayında riskli yapı tespiti için bin 500 kişi başvuruda bulunurken, 2020'nin aynı döneminde bu sayı 2 bin 413'e yükseldi.

Binanın riskli yapı olup olmadığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca lisanslandırılmış kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan incelemeler sonrasında belirleniyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, 2019 yılında 9 bin 713 bina riskli yapı olarak belirlendi.

Geçen yıl en çok riskli yapı tespiti yapılan il, 2 bin 493 ile İstanbul oldu. Ankara'da 1770, İzmir'de 746, Şırnak'ta 235 riskli yapı tespiti yapıldı.

En az riskli yapı tespiti yaptıran iller ise Hakkari ve Karaman 1, Niğde 2, Çankırı, Tekirdağ ve Kastamonu 4, Bartın, Tunceli, Sivas ve Sinop 5 olarak belirtildi.

En çok riskli yapı tespiti yapılan il bu yıl 805 ile İstanbul oldu

 2020 yılından bugüne kadar 2 bin 413 binada riskli yapı tespit çalışması gerçekleşti. Konut bağımsız birim sayısı 10 bin 205, iş yeri bağımsız birim sayısı 1298 olmak üzere, riskli yapı tespiti yapılan toplam bağımsız birim sayısı 11 bin 503 olarak kaydedildi. En çok riskli yapı tespiti yapılan iller arasında İstanbul 805 ile ilk başta yer aldı.

1060 lisanslı kurum ve kuruluş riskli yapı tespiti yapıyor

Binanın riskli yapı olup olmadığının tespiti, Bakanlıkça lisanslandırılmış 1060 kurum ve kuruluş tarafından belirleniyor. Lisanslı kurum ve kuruluşların iletişim bilgisine "www.csb.gov.tr" internet adresinden ulaşılabiliyor.

Riskli yapı tespit başvurusu, masrafları kendilerine ait olmak üzere yapı sahiplerinin herhangi biri tarafından "http://www.kentseldonusum.gov.tr" internet adresi üzerinden e-Devlet şifresi ile gerçekleştirilebiliyor.

Lisanslandırılan kurum ve kuruluşlar tarafından hazırlanan riskli yapı tespit raporu, ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne, İstanbul için İstanbul Büyükşehir Belediyesine ve ilçe belediyelerine gönderiliyor.

İlgili kurumlarca incelenen riskli yapı tespit raporu, tapu kaydına "riskli yapı" ibaresi konulması için tapu müdürlüklerine bildiriliyor.

Tapu müdürlüğünce tebligat tarihinden itibaren 15 gün içerisinde riskli yapı tespitine karşı itiraz edilebileceği yapı maliklerine belirtiliyor. Tespit işlemi "riskli" olarak kesinleşen riskli yapıların maliklerine süre verilerek, yıktırılması isteniyor. Yıktırılmayan yapılar idarece yıktırılıyor.

Riskli olduğu netleştirilen yapıların güçlendirilmesi veya yıktırılması, söz konusu binalarda ikamet edenlerin can güvenliği açısından zorunlu tutuluyor.

Yıkılan binanın yerine yapılacak yeni uygulamalara maliklerin en az üçte iki çoğunluğu ile karar veriliyor. Üçte iki çoğunluk ile alınan kararı kabul etmeyen malikler, hisselerini 6306 sayılı Kanun kapsamında anlaştıkları diğer maliklere satabiliyor.

Bakanlık tarafından hak sahiplerine kira yardımı veya anlaşmalı bankalardan kullanabilecekleri kredilere faiz desteği sağlanıyor.

Deprem profesörleri İstanbul depremi için ne diyor?