28 / 03 / 2024

Türkiye'de 6 milyondan fazla riskli yapı var!

Türkiye'de 6 milyondan fazla riskli yapı var!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Güngör, "Türkiye'de 6 milyonun üstünde riskli bina olduğunu düşünüyoruz. 2011'den bu yana ise 500 bin binanın C sınıfı Enerji Kimlik Belgesi'ne sahip olması sağlandı" dedi...


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hayrettin Güngör, Türkiye'de toplam elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 35'inin binalarda gerçekleştiğini belirterek, "2011'den günümüze kadar 500 bin binanın C sınıfı Enerji Kimlik Belgesi'ne (EKB) sahip olması sağlanmıştır." dedi.


Güngör, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Avrupa Birliği iş birliğince düzenlenen "Uluslararası Binalarda Enerji Verimliliği Sempozyumu"nun açılışında yaptığı konuşmada, ülkenin binalardaki enerji verimliliğine yönelik çalışmalarını değerlendirerek çeşitli bilgiler verdi. 


Enerjinin verimli üretimi kadar verimli tüketiminin de önemli olduğunu vurgulayan Güngör, enerji ihtiyacının büyük bölümünü ithalat yoluyla karşılayan Türkiye'de kalkınma ve sanayileşmede bir engel oluşturmaması için enerjinin verimli kullanılmasının gerektiğini söyledi.


Güngör, yapılan çalışmalar mevcut binalarda yapılacak enerji verimliliği uygulamalarıyla yüzde 30 ile yüzde 50 arasında bir tasarruf sağlanabileceğini göstermekte olduğunu vurguladı. 


Yaşanan mekanlardaki sıcaklık ve nem gibi iç ortam ve konfor şartlarının yaşam kalitesi için belirli sınırlar içerisinde korunması gerektiğini dile getiren Güngör, bunların sağlaması için binaların daha projelendirme aşamasında kullanılacak malzeme ve özelliklerinin standartlara uygun olarak belirlenmesinin önem taşıdığını aktardı.


Güngör, 2011 yılı başından itibaren yeni binalarda en az C sınıfı EKB'ye sahip olacak şekilde projelendirmeleri ve bu belgeyi almanın zorunlu hale getirildiğini anımsatarak, "2011'den günümüze kadar 500 bin binanın C sınıfı EKB'ye sahip olması sağlanmıştır. Mevcut binalarımızın da EKB almaları çalışmaları yürütülmektedir. Bir zorluk ta Türkiye'de 6 milyonun üstünde riskli bina olduğunu düşünüyoruz. Enerji verimliliğini sağlamak için binanın her açıdan verimli olması gerekiyor. EKB uygulamasıyla binalarda enerji kullanımı ve karbondioksit salınımı sınırlandırılmıştır." diye konuştu.


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdür Yardımcısı Erdal Çalıkoğlu da Türkiye'de bina stokuna her yıl 100 binden fazla yapı eklendiğini belirterek, son 10 yılda ruhsat verilen konut sayısının da 500 bin civarında olduğunu söyledi.


Türkiye'nin enerji açısından ithalata bağımlı bir ülke olduğunu anımsatan Çalıkoğlu, 2015 verilerine göre, ülkede tüketilen 129 milyon ton eş değer petrol enerjinin sadece 24,1'inin yerli kaynaklardan karşılanabildiğini sözlerine ekledi.


AA



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri