28 / 04 / 2024

Mirasçılık belgesinin süresi!

 Mirasçılık belgesinin süresi!

Bir kimsenin vefatı halinde, yakınlarına kendisinden miras kalması durumunda; bu mirasçıların kimler olduğunu gösteren belge, mirasçılık belgesi oluyor. Peki mirasçılık belgesinin süresi ne kadar? Mirasçılık belgesi ne kadar süre geçerli? diyorsanız işte yanıtı...


Mirasçılık belgesinin süresi!

Mirasçılık belgesi; Bir kimsenin ölümü halinde, yakınlarına kendisinden miras kalması durumunda; bu mirasçıların kimler olduğunu gösteren belgeye deniyor.


Veraset ilamı olarak da bilinen bu belgenin alınabilmesi için mirasçılardan birinin Sulh Hukuk Mahkemesi'ne giderek, mirasçılık belgesi için başvuruda bulunmaları gerekiyor. 


Miras.ılık belgesi dilekçesini Sulh Hukuk Mahkemesi'ne teslim eden herkes, söz konusu veraset ilamını alabiliyor. Ayrıca, Ölüm belgesi ve Nüfus Kayıt Örneğinin de teslim edilmesi gerekiyor.


Mirasçılık belgesi; 01.10.2011 tarihine kadar yalnızca sulh hukuk mahkemesinden alınırken, 6217 sayılı İdari Yargı Hizmetlerinin Hızlandırılması Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 1512 sayılı Noterlik Kanununda yapılan değişiklik sonucunda, 01.10.2011 tarihinden itibaren mirasçılarca sulh hukuk mahkemesinin yanı sıra noterlerden de alınabiliyor.Peki mirasçılık belgesinin süresi ne kadar?  Mirasçılık belgesi ne kadar süre geçerli? diyorsanız işte yanıtı...


Mirasçılık belgesi çıkarıldıktan sonra kaç yıl geçerse geçsin geçerliliğini koruyor. Ancak geçerliliğin devamı için de mirasçılık belgesi üzerinde yer alan isimlerden birini nölmemiş olması gerekiyor. Aksi durumda yeni mirasçılar için yeniden mirasçılık belgesi alınması gerekiyor.

Mirasçılık belgesi harcı 2016!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com