Bir kimsenin ölümüyle, ona ait para, mal, mülk gibi maddi varlıkların o kişinin yasal mirasçılarına geçmesine miras adı veriliyor. Miras, yasal mirasçılara mirasçılık sırasına göre kalıyor. Peki teyzenin mirası kime kalır? diyorsanız işte yanıtı...
Teyzenin mirası kime kalır?
Bir kimsenin vefatıyla, ona ait para, mal, mülk gibi maddi varlıkların o kişinin yasal mirasçılarına geçmesine miras deniyor. Yasal mirasçılara yalnızca maddi varlıklar değil, borçlar, alacaklar ve diğer yasal durumlar da miras yoluyla geçiyor. Miras hukuku, Türk Medeni Kanunu'nu kapsamında düzenleniyor.
Medeni Kanun'a göre mirasçılar, mirasbırakanın ölümü ile mirası bir bütün olarak, kanun gereğince kazanıyor. Mirasçılar, mirasbırakanın aynî haklarını, alacaklarını, diğer malvarlığı haklarını, taşınır ve taşınmazlar üzerindeki zilyetliklerini doğrudan doğruya kazanırlar ve mirasbırakanın borçlarından kişisel olarak sorumlu oluyor.
Miras, kanuni mirasçılara mirasçılık sırasına göre kalıyor. Mirasçılık sırası, mirasçıların hayatta olup olmadığına göre şekilleniyor. Peki teyzenin mirası kime kalır? Teyzeden miras kalır mı? diyorsanız işte yanıtı...
Mirasbırakanın birinci derece mirasçıları kendi altsoyu ve kan hısımları oluyor. Yeğen, teyzenin mirasına doğrudan mirasçı olamıyor.
Ancak, teyzenin ölümü halinde, eşi varsa ve çocukları yoksa eş; önce mirasta 1/2 hak sahibi oluyor. Ayrıca anne ve babasının hayatta olmaması durumunda; kardeşler arasında kalan 1/2 miras pay ediliyor.
Teyzeden önce ölen kardeşin de olması durumunda ölen kardeşin miras payı kendi çocukları arasında paylaştırılıyor. Böylece, teyzeden yeğene miras kalmış oluyor.
Üvey kardeşe miras kalır mı?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com