23 / 04 / 2024

Mirasçılık belgesi için istenen evraklar!

 Mirasçılık belgesi için istenen evraklar!

Mirasçılık belgesi, kanunen başvurusu üzerine yasal mirasçı oldukları belirlenenlere, veriliyor. Peki mirasçılık belgesi için istenen evraklar nelerdir? İşte mirasçılık belgesi için istenen evraklar...


Mirasçılık belgesi için istenen evraklar!

Kanuni mirasçıların kimler olduğunu gösteren belgeye mirasçılık belgesi diğer adıyla veraset ilamı deniyor.  Mirasçılık belgesi ölüm gerçeğinin hukuk platformunda tescil edildiği bir zorunluluk olarak ifade ediliyor.


Müracaat üzerine yasal mirasçı oldukları belirlenenlere, sulh mahkemesi tarafından mirasçılık sıfatlarını gösteren bir belge veriliyor.


Mirasçı atamaya veya vasiyete ilişkin vefata bağlı tasarrufa mirasçılar veya başka vasiyet alacaklıları tarafından kendilerine bildirilmesinden başlayarak bir ay içinde itiraz edilmedikçe, lehine tasarrufta bulunulan kimseye, sulh mahkemesince atanmış mirasçı veya vasiyet alacaklısı olduğunu gösteren bir belge veriliyor.


Mirasçılık belgesinin geçersizliği her zaman ileri sürülebiliyor. Vefata bağlı tasarrufun iptaline ilişkin dava hakkı saklı oluyor.Mirasçılık belgesi, noterden de alınabiliyor. 


Mirasçılık belgesinin alınabilmesi için aşağıdaki evrakların temin edilmesi gerekiyor;


Mirasçılık belgesi için gerekli evraklar:

* Ölüm belgesi,

* Nüfus Kayıt Örneği,

* Veraset ilamı istemi içeren dilekçe.

Mirasçılık belgesi istemi dilekçe örneği!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com