Ölüm halinde, murisin mirasçılarının kim olduğu, mirasçılık hakkına kimlerin sahip olduğunu gösteren belge veraset ilamı olarak biliniyor. Peki veraset ilamı ne kadar 2016? diyorsanız işte yanıtı...
Veraset ilamı ne kadar 2016?
Bir kimsenin ölümü halinde, yakınlarına kendisinden miras kalması durumunda; kimlerin hangi oranda mirasçı olduğunu gösteren belgeye veraset ilamı adı veriliyor. Alınan veraset ilamından sonra miras yoluyla gayrimenkul elde eden kimselerin bu mal varlığını beyan etmeleri gerekiyor.
Veraset ilamı çıkarmak için yasal bir süre kısıtlaması bulunmuyor. Veraset ilamını almak isteyen herkes her zaman bu ilamı alabiliyor. Miras bırakan kimsenin birkaç kuşak büyük baba veya büyük anne olması da herhangi bir engel teşkil etmiyor. Bu ilam her zaman çıkarılabiliyor.
Bu sebeple veraset ilamının ölümden hemen sonra alınması ya da birkaç sene sonra alınması hiç birşey değiştirmiyor.
Veraset ilamı, mirasçılardan biri tarafından Sulh Hukuk Mahkemesi'den temin edilebiliyor. Veraset ilamı başvuru dilekçesini Sulh Hukuk Mahkemesi'ne teslim eden herkes, bu belgeyi temin edebiliyor.
Veraset ilamı; 01.10.2011 tarihinden itibaren sulh hukuk mahkemesinin yanı sıra noterlerden de alınabiliyor. Bunun için belli oranlarda ücrette ödenmesi gerekiyor. Peki veraset ilamı ne kadar 2016? diyorsanız işte yanıtı...
Veraset ilamı noter ücreti 2016..
2016 yılında uygulanacak noter harçları tarifesine göre, veraset ilamı için 2016 yılında 60 lira 80 kuruş talep ediliyor.
Mirasçılık belgesi için gerekli belgeler!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com