Mirasçılık konusunda en çok merak edilen konular arasında üvey kardeş, üvey anne ve üvey babanın mirasları bulunuyor. Peki Üvey kardeşi mirastan men edebilir miyiz? diyorsanız işte yanıtı...
Üvey kardeşi mirastan men edebilir miyiz?
Medeni Kanun esasları gereğince gayrimenkul sahiplerinin vefatı durumunda miras, yasal mirasçılarına kalıyor. Miras intikal işlemi, mirasçı sıralamasına göre yapılıyor.
Mirasbırakan kişinin birinci derece mirasçıları, onun altsoyu oluyor. Çocuklar eşit olarak mirasçı oluyor. Mirasbırakandan önce ölmüş olan çocukların yerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alıyor.
Bu durumda kimlerin mirasçı olacağı vefat sırasında kimin hayatta olduğuna bağlı oluyor.
Mirasçılık konusunda en çok merak edilen konular arasında üvey kardeş, üvey anne ve üvey babanın mirasları da bulunuyor. Peki Üvey kardeşi mirastan men edebilir miyiz? diyorsanız işte yanıtı...
Üvey kardeş mirastan men edilemiyor. Mirasçı, mirasbırakana veya mirasbırakanın yakınlarından birine karşı ağır bir suç işlemişse ve mirasçı, mirasbırakana veya mirasbırakanın ailesi üyelerine karşı aile hukukundan doğan yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirmemişse mirasçılıktan çıkarılabiliyor.
Ölen bir babanın her iki eşinden de dünyaya gelen çocuklarına miras verilmesi gerekiyor. Ancak babanın evlendiği bayan dul ise ve eski eşinden çocukları varsa, bunlara üvey evlat adı veriliyor ve mirastan pay alamıyor. Ancak kişinin kendisinden olan çocuklarının hepsi öz evlat olduğu için mirastan pay alma hakları da bulunuyor.
İkinci eşin malının mirasa dönüşmesi halinde ise; adamın birinci eşinden olan çocuklar ikinci hanımın üvey evlatları olmuş oluyor. Mirasçılık hukuku üvey kardeş konusuna göre de bu nedenden kadın öldüğünde sadece kendisinden olan çocuklarına mirası kalıyor.
İkinci eşin malından adamın birinci eşinden olan çocuklarına miras kalmıyor. Öz olan çocuklara miras kalıyor fakat üvey çocuklar mirastan pay alamıyor.
Yasal mirasçı nedir?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com