20 / 04 / 2024

Miras vergisi ödemeleri için son 8 gün!

Miras vergisi ödemeleri için son 8 gün!

Bir kişiye miras kalması veya çekiliş neticesinde ikramiye çıkması halinde elde edilen kazanç üzerinden miras vergisi ödenmesi gerekiyor. Hala ödeme yapmamış mükelleflerin 2016 miras vergisi ödemeleri için son 8 gün bulunuyor...


Miras vergisi ödemeleri için son 8 gün!

Servet üzerinden alınan miras vergisinin uygulama alanı Türk vatandaşları ile Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında intikal eden mallar, veraset vergisinin konusunu oluşturuyor.


Vergiyi doğuran olay, bir kişinin vefatı, Medeni Kanun hükümlerine göre hukuken vefatına karar verilmesi veya hayatta iken yapılan bağışlamalar ile meydana geliyor.


Veraset ve intikal vergisi olarakta bilinen miras vergisi bildiriminden itibaren 3 yılda ve her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere 2 eşit taksitte ödenebiliyor. 


Buna göre 2016 yılına ait miras vergisi 1. taksit ödemeleri devam ediyor. Hala ödememe yapmamış mükelleflerin miras vergisi ödemeleri için son 8  günü bulunuyor.


Miras yolu ile sahip olunan taşınmazlar için öncelikle beyanname veriliyor. Miras vergisi beyannamesi taşınmazın bağlı olduğu vergi dairesine veriliyor. 


Beyanname verme süreleri ise şu şekilde:

Veraset ve intikal vergisi beyannamesi ölen kişinin kanuni ikametgahı Türkiye’de ve ölüm Türkiye’de gerçekleşmiş ise, mükelleflerin de Türkiye’de bulunmaları halinde ölüm tarihini takip eden 4 ay içinde;


Ölen kişinin kanuni ikametgahı Türkiye’de ve ölüm yabancı bir memlekette gerçekleşmiş ise; ölüm tarihini takip eden 6 ay içinde;


Mükellefler vefat eden kişinin bulunduğu yerin dışında başka bir yabancı memlekette olduğu takdirde ise ölüm tarihini takip eden 8 ay içerisinde ilgili Vergi Dairesine veriliyor.

Miras vergisi istisna oranları 2016!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com