30 / 04 / 2024

Miras vergisi ne zaman ödenir?

 Miras vergisi ne zaman ödenir?

Bir kimsenin vefatından sonra miras kalması halinde elde edilen kazanç üzerinden miras vergisi tahsil ediliyor.Peki miras vergisi ne zaman ödenir?İşte miras vergisi ödeme tarihleri..


Miras vergisi ne zaman ödenir?

Miras vergisi, bir kimsenin ölümünden sonra geriye bıraktığı menkul ve gayrimenkullerin kabul edilmesi sonucunda devlete ödenmesi gereken vergiyi ifade ediyor.

Miras vergisi hesaplamaları birkaç nokta göz önünde bulundurularak yapılıyor.Hesapalama yapılırken yasal mirasçıların, miras üzerindeki paylarının net bir şekilde belirlenmesi,belirlenen paylar üzerinden istisnai tutarın düşülmesi,ortaya çıkan tutar üzerinden mevzuatta belirtilen oranların hesaplanması hususlarına dikkat edilmesi gerekiyor.

Veraset ve İntikal Kanununa göre vergi mükellefiyeti; 

-Beyanname verildiği takdirde, beyannamede gösterilen mallar için beyanname tarihinde, 

-Verilen beyannamede gösterilmeyen mallar ile beyanname verilmeyen hallerde intikal eden malların idarece tespit olunduğu tarihte, 

-Terekenin tahriri, defter tutma veya resmi tasfiye hallerinde mahkemece bu muamelelerin ikmal edildiği tarihte başlıyor.

Miras vergisi hesaplaması, bir şahsa, ana, baba, eş ve çocuklarından ivazsız mal intikali halinde vergi, ivazsız intikallere ilişkin tarifede yer alan oranların yarısı uygulanarak belirleniyor.  

Veraset ve İntikal Vergisi Kanununa göre verginin ne zaman ödeceği hakkında bilgiler sunuyor.Kanuna göre miras vergisi, 3 yılda ve her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere iki eşit taksitte gerçek ve tüzel kişilerce ödeniyor.


Miras vergisi oranları 2015!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com