27 / 04 / 2024

Tarihi Yarımada'nın imar planları yeniden düzenlenecek!

 Tarihi Yarımada'nın imar planları yeniden düzenlenecek!

Kültür ve Turizm Bakanlığı, UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan içerisinde Topkapı Sarayı, Sultanahmet Camisi, Ayasofya Müzesi, Kapalı Çarşı gibi birçok kültürel değere sahip Tarihi Yarımada'nın imar planları yeniden düzenleyecek...


Kültür ve Turizm Bakanlığı, UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan içerisinde Topkapı Sarayı, Sultanahmet Camisi, Ayasofya Müzesi, Kapalı Çarşı gibi birçok kültürel değere sahip Tarihi Yarımada için kolları sıvadı.


Bakanlık, Tarihi Yarımada'yla ilgili kurumlarda tescilli eser listelerine yönelik verilerin birbirinden farklı olduğunu belirledi. Bakanlık bu noktada ilgili belediyelerin listelerini oluşturup envanter hazırlayacak.


Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, ilk olarak kurumların listelerindeki kültürel varlıklar, harita üzerine yansıtılacak. Bakanlık uzmanları, bu harita ışığında Tarihi Yarımada üzerindeki kültürel varlıkların durumu ve belirlenen yerlerde olup olmadıklarına ilişkin yerinde incelemeler yapıp çalışmalara başlayacak. 


İnceleme çalışmalarının tamamlanmasıyla Tarihi Yarımada'nın güncel durumunu, alanda ne kadar kültürel varlığın bulunduğunu net bir şekilde ortaya koyacak güncel bir envanter oluşturulacak. Söz konusu envanter, ilgili kurum ve kuruluşlara da dağıtılacak ve koruma amaçlı imar planları yeniden düzenlenecek.


Tarihi Yarımada'nın korunması için oluşturulacak yeni envanter, aynı zamanda buraya yönelik koruma amaçlı imar planlarının da tekrar ele alınmasına imkan sağlayacak.   .