18 / 05 / 2024

Miras kalan tarlalar için son gün 31 Ağustos!

Miras kalan tarlalar için son gün 31 Ağustos!

Mayıs 2014'te çıkarılan yasaya göre son bir yılda anne veya babasından miras kalan tarlalarının intikal işlemleri için Mayıs'ta ek 3 aylık süre tanınmıştı.Miras kalan tarlalar için son gün 31 Ağustos..


Miras kalan tarlalar için son gün 31 Ağustos!

Mayıs 2014'te çıkarılan kanun çerçevesinde son bir yılda anne veya babasından miras kalan tarlalarının intikal işlemlerinin yapılması gerekiyordu. Ancak Mayıs 2015'ten itibaren bu süreç 3 aylık ek süre ile uzatıldı.Miras kalan tarlalar için son gün 31 Ağustos..


Ağustos ayının sonuna kadar biten bu ek süre içinde miras kalan tarlasının intikalini yaptıramayan mirasçılar intikalini yapabilecek. Ancak bu süreyi kaçıranlar ise miras kalan tarlasını bölemeyecek.


Mirasçıların anlaşma sağlaması..

Mirasçılar, terekede bulunan tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazinin mülkiyeti hakkında;

a) Bir mirasçıya veya yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerini karşılaması durumunda birden fazla mirasçıya devrini,

b) 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medenî Kanununun 373 üncü ve devamı maddelerine göre kuracakları aile malları ortaklığına veya kazanç paylı aile malları ortaklığına devrini,

c) Mirasçıların tamamının miras payı oranında hissedarı oldukları 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kuracakları limited şirkete devrini,

ç) Mülkiyetin üçüncü kişilere devrini,

kararlaştırabilirler.


Mirasçıların anlaşma sağlayamaması..

Mirasçılar arasında anlaşma sağlanamadığı takdirde, mirasçılardan her biri yetkili sulh hukuk mahkemesi nezdinde dava açabilir. Bu durumda sulh hukuk hâkimi tarımsal arazi veya yeter gelirli tarımsal arazi mülkiyetinin;


a) Kişisel yetenek ve durumları göz önünde tutulmak suretiyle tespit edilen ehil mirasçıya tarımsal gelir değeri üzerinden devrine, birden çok ehil mirasçının bulunması hâlinde, öncelikle asgari geçimini bu yeter gelirli tarımsal arazilerden sağlayan mirasçıya, bunun bulunmaması hâlinde bu mirasçılar arasından en yüksek bedeli teklif eden mirasçıya devrine, ehil mirasçı olmaması hâlinde, mirasçılar arasından en yüksek bedeli teklif eden mirasçıya devrine karar verir.


b) Birden fazla ehil mirasçı olması ve bu mirasçıların miras dışı tarımsal arazilere sahip olması durumunda, bu mirasçıların mevcut arazilerini yeter gelirli büyüklüğe ulaştırmak veya bu arazilerin ekonomik olarak işletilmesine katkı sağlamak amacıyla hâkim, tarım arazilerinin yeter gelir büyüklüğünü aramaksızın bu mirasçılara devrine karar verebilir.


c) Mirasa konu yeter gelirli tarımsal arazinin kendisine devrini talep eden mirasçı bulunmadığı takdirde, hâkim satışına karar verir. Bu suretle yapılacak satış sonucu elde edilen gelir, mirasçılara payları oranında paylaştırılır.


Yeter gelirli tarımsal araziler birden çok yeter geliri sağlayan tarımsal arazi büyüklüğüne bölünebiliyorsa, sulh hukuk hâkimi bunlardan her birinin mülkiyetinin, yukarıda belirtilen hükümler çerçevesinde mirasçılara ayrı ayrı devrine karar verebilir.

Ehil mirasçı ne demektir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com