18 / 05 / 2024

Miras kalan evde oturma hakkı kime aittir?

 Miras kalan evde oturma hakkı kime aittir?

Mirasçı veya mirasçılar gerekli evraklar ile tapu dairesine müracaat ederek miras kalan taşınmaz malın adına intikal edilmesini isteyebiliyor. Peki Miras kalan evde oturma hakkı kime aittir? Miras kalan evde kim oturur? diyorsanız işte yanıtı...


Miras kalan evde oturma hakkı kime aittir?

Miras kalan intikal işlemleri, tapu dairesinde gerçekleştiriliyor. Mirasçı veya mirasçılar gerekli belgeler ile tapu dairesine müracaat ederek miras kalan taşınmazın adına intikal edilmesini isteyebiliyor.


İntikal işleminde tüm mirasçıların bir arada olması halinde mülkiyet hakkı paylı oluyor; ancak tüm mirasçıların intikal işlemi için orada olmaması durumunda ise taşınmaz elbirliği mülkiyeti olarak intikal ediliyor.


Taşınmaz malın intikalinden sonra, kimi paydaşlar tapuyu ayırmayı ya da tapunun satışını talep edebiliyor. Mirasçıların terekeye ait bütün haklar üzerinde birlikte tasarruf etmeleri gerekiyor.  Peki Miras kalan evde oturma hakkı kime aittir? Miras kalan evde kim oturur? diyorsanız işte yanıtı...


Miras kalan evde mirasçılardan hangisinin oturacağı kendi aralarında yaptıkları anlaşmayla sonuçlanıyor. Miras kalan evde mirasçılardan biri oturuyor ve diğer mirasçıların da oturmak istemesine rağmen; mirasçı çıkmıyorsa bu durum kanuni yollarla çözülebiliyor.


Miras kalan evin içinde mirasçılardan oturan varsa ve miras kalan evde oturan mirasçının tapuya şerh edilmiş bir sükna hakkı veya yasal kiracı sıfatı yoksa diğer mirasçılar bu durum karşısında; Kaymakamlığa gidilerek, zilyetliğe tecavüzden tahliyesi için başvuru yapabiliyor. 

Üvey kardeşi mirastan men edebilir miyiz?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com