11 / 05 / 2024

Miras kalan arazilerin intikali nasıl olur?

Miras kalan arazilerin intikali nasıl olur?

6537 sayılı yeni tarla miras kanunu ile miras kalan arazilerin paylaşımı ve devir işlemlerinin nasıl yapılması gerektiği açıklanıyor. Peki miras kalan arazilerin intikali nasıl olur?


Miras kalan arazilerin intikali nasıl olur?

5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun  15 Mayıs 2014  Tarihli Resmi Gazetede  yayımlanarak yürürlüğe girmiştİ.Kanunen tarım arazileri için Miras işlemleri ve  mülkiyeti devir işlemleri  düzenlenmiştir.


Değişen 5403  sayılı kanuna göre; 15 Mayıs 2014 tarihinden sonra vefat eden kişilerin mirasçıları bir yıl içerisinde mirastaki tarım arazilerinin paylaşımını/devrini yapmaları gerekiyor.


Mirasçılar arasında anlaşma sağlanamaz ise mahkeme, kardeşlerden birini ehil mirasçı seçerek bedeli karşılığı araziyi verecek ya da 3'üncü bir şahsa satıyor.


Ehil mirasçı, kişisel yetenek ve durumları göz önünde tutulmak suretiyle Tarımsal arazilerin mülkiyetinin devrine ilişkin yönetmelik hükümleriyle belirlenen kriterlere uygun sulh hukuk mahkemesi tarafından belirlenen mirasçı veya mirasçılar oluyor.


Devrin yapılacağı mirasçı

MADDE 8/C – Mirasçılar, terekede bulunan tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazinin mülkiyeti hakkında;


a) Bir mirasçıya veya yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerini karşılaması durumunda birden fazla mirasçıya devrini,


b) 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medenî Kanununun 373 üncü ve devamı maddelerine göre kuracakları aile malları ortaklığına veya kazanç paylı aile malları ortaklığına devrini,


c) Mirasçıların tamamının miras payı oranında hissedarı oldukları 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kuracakları limited şirkete devrini,


ç) Mülkiyetin üçüncü kişilere devrini, kararlaştırabiliyor.

Miras kalan tarlalar için son ay!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com