25 / 04 / 2024

Miras kalan araziler için son gün 31 Ağustos!

Miras kalan araziler için son gün 31 Ağustos!

Mirasçılar arasında anlaşma sağlanması durumunda, arazi devir işlemleri mirasın açılmasından itibaren 1 yıl içinde tamamlanıyor.2015 yılında miras kalan araziler için son gün 31 Ağustos olarak belirlendi..


Miras kalan araziler için son gün 31 Ağustos!

Miras kalan arazilerin bölünemezliği hakkında 2014 yılının Ağustos ayında kanun yayımlandı. Kanun gereğince, miras kalan tarım arazilerinin bölünmesi mümkün olmuyor.


Ancak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bu konu hakkında Mayıs ayında 3 aylık bi süre verdi. Buna göre 2015 yılında miras kalan araziler için son gün 31 Ağustos olarak belirlendi.Bu 3 aylık ek süre boyunca hala intikal yaptırmayanlar Ağustos sonundan sonra mahkeme süreci ile karşı karşıya kalacak.


Mahkeme, kardeşlerden birini 'ehil mirasçı' seçerek bedeli karşılığı araziyi verebiliyor ya da 3'üncü bir şahsa satabiliyor.


Kanun esasları:

Mirasa konu tarımsal araziler ile yeter gelirli tarımsal arazilerin devri

MADDE 8/B – Mirasa konu tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazilerde mülkiyetin devri esastır.

Mirasçılar arasında anlaşma sağlanması hâlinde, mülkiyeti devir işlemleri mirasın açılmasından itibaren bir yıl içinde tamamlanır. 


Devir işlemlerinin bir yıl içinde tamamlanmaması ve 8/C maddesinin ikinci fıkrasına göre dava açılmaması hâlinde, bu Kanunun 8/Ç maddesi hükümleri uygulanır.

Miras kalan araziler kime verilir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com