20 / 04 / 2024

Mantolama zorunlu mu?

 Mantolama zorunlu mu?

Mantolamanın binalarda ısı kaybının azaltılması,enerji tasarrufu ve binanın ömrünün uzaması gibi avantajları bulunuyor.Peki mantolama zorunlu mu?Mantolama yapılmazsa cezası var mı?işte mantolama hakkında bilinmeyenler..


Mantolama zorunlu mu?

Isı yalıtımı adı da verilen mantolama işlemi, binalarda dış cephe yalıtım uygulaması olarak tanımlanıyor. Mantolama uygulaması, bir ortamdan dışarıya enerji akışını ve ortama dışarıdan gelen enerji akışını en aza indirgemek için yapılıyor.


Mantolamanın avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

-Bina dış yüzeyindeki her türlü kiriş, kolon, hatıl vb. betonarme yapı elemanlarını tamamen yalıtarak ısı köprülerinin oluşmasını engelliyor.


-Binayı dışarıdan bir manto gibi sararak ana malzemede sıcaklık farkları sebebi ile oluşabilecek çatlakları ve hasarları önlüyor.Dış duvarlarda oluşan yaz kış sıcaklık farkları 5 dereceye kadar çıkabiliyor


-Bina dış ortamın etkilerinden korunuyor.Hem ısı hem de su yalıtımı sağlanıyor.


-İyi yapılmış bir mantolamayla yarı yarıya tasarruf sağlanıyor.


-Yakıt tüketimini azalttığı için çevrenin korunmasına katkı sağlıyor.


Mantolama zorunlu mu?

2000 yılında Resmi Gazetede yayınlanan  Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği hükümlerine göre, yeni binalarda mantolama zorunluluğu yer alıyor.


Yönetmeliğe göre, 2017 tarihine kadar eski binaların da mantolama yaptırmaları gerekiyor aksi halde mantolama yaptırıllmayan yapılara yasal yaptırımlar uygulanıyor.


Mantolama yapılmayan binalarda ; alım-satım, kiralama gibi işlemler yapılmıyor ve doğal gaz, kombi gibi uygulamalar da izin verilmiyor.



Mantolama fiyatları 2015!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com