25 / 04 / 2024

Mantolama ne zaman yapılmalıdır?

Mantolama ne zaman yapılmalıdır?

2000 yılında alınan kararla Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği'ne göre yeni binalarda mantolama zorunlu hale getirildi. Peki "Mantolama ne zaman yapılmalıdır? Kışın mantolama yapılır mı?" diyorsanız işte yanıtı..


Mantolama ne zaman yapılmalıdır?

Mantolama ile binalardaki sıcaklık dışarıya çıkmazken dışarıdaki sıcaklık da içeriye giremiyor ve böylece bina içindeki sıcak ve soğuk havalara karşı dayanıklılık artıyor.Bunların dışında da mantolamanın birçok yararı bulunuyor.


2000 yılında Resmi Gazetede yayınlanan  Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği hükümlerine göre, yeni binalarda mantolama zorunlu hale getirildi.


Yeni yapılacak olan binalarda mantolama yapılarak tamamlanması gerekirken,eski yapıların ise 2017 yılın kadar mantolama yaptırması şartı bulunuyor.Eğer yapılmazsa bazı yasal cezalar uygulanıyor. Peki "Mantolama ne zaman yapılmalıdır? Kışın mantolama yapılır mı?" diyorsanız işte yanıtı..


Mantolama yazın da kışında yapılabiliyor.Ancak genellikle yazın yapılması tercih ediliyor.Kış aylarında mantolama yapmak pek tercih edilmiyor. Bunun nedeni ise kış mevsiminde hava sıcaklıklarının geceleri eksi değerlere düşmesi nedeni ile kullanılan malzemeler çimento bazlı ve suyla karıştırıldığı için içindeki su donuyor.


Aynı zamanda sabah da yüksek değerlere çıktığında ısı değerleri tekrar çözülüyor, bu nedenle dayanıklılık sağlanamıyor ve uygulanılan yapıştırıcılar tutmuyor. 


Ayrıca iş güvenliği de kış aylarında yağışın artması sebebi ile de önem arz ediyor. Bu sebeplerden dolayı kış aylarında mantolama yapılmıyor.

Mantolama ne işe yarar?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com