29 / 03 / 2024

Mantolama mecburiyeti var mı?

 Mantolama mecburiyeti var mı?

Binaları giydirme işlemi olan bilinen mantolama, bir ortamdan dışarıya enerji akışını ve ortama dışarıdan gelen enerji akışını en aza indirgemek adına yapılıyor. Peki mantolama mecburiyeti var mı? Mantolama zorunlu mu 2016? diyorsanız işte yanıtı...


Mantolama mecburiyeti var mı?

Mantolama diğer adı ile ısı yalıtım uygulaması; bir ortamdan dışarıya enerji akışını ve ortama dışarıdan gelen enerji akışını en aza indirgemek için yapılan işlem olarak ifade ediliyor. 


Mantolomanın birçok yararı bulunuyor.Bina dış yüzeyindeki her türlü kiriş, kolon, hatıl vb. betonarme yapı elemanlarını tamamen yalıtarak ısı köprülerinin oluşmasını engelliyor.Binayı dışarıdan bir manto gibi sararak ana malzemede sıcaklık farkları sebebi ile oluşabilecek çatlakları ve hasarları önlüyor.Dış duvarlarda oluşan yaz kış sıcaklık farkları 5 dereye kadar çıkarabiliyor.


Bina dış duvarları dış ortamın tüm etkilerinden korumuş oluyor. Yoğuşma riski en aza indiriliyor ve hem ısı hem de su yalıtımı sağlıyor.Tekniğe uygun yapılmış bir mantolama uygulaması %50 ye varan ısı tasarrufu sağlıyor.


Mantolama yapılmış binalarda ısı dengeli bir şekilde dağıldığı için yoğuşma ve hava akımı olmuyor, bu sayede konforlu bir yaşam alanı elde edilmiş olunuyor. Peki mantolama mecburiyeti var mı? Mantolama zorunlu mu 2016? diyorsanız işte yanıtı...


Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği esaslarına göre, mantolama zorunlu bir uygulama oluyor. Yönetmelik gereğince yeni binalar mantolama yapılarak inşa ediliyor.  


Yönetmeliğe göre, 2017 tarihine kadar eski binaların da mantolama yaptırmaları gerekiyor. Mantolama yaptırılmayan yapılara yasal yaptırımlar uygulanıyor.

Apartmanda mantolama kararı nasıl alınır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com