03 / 05 / 2024

Mantolama yaptırmak zorunlu mu?

Mantolama yaptırmak zorunlu mu?

Mantolama, bir ortamdan dışarıya enerji akışını ve ortama dışarıdan gelen enerji akışının en aza indirgenmesi için yapılıyor. Peki mantolama yaptırmak zorunlu mu? diyorsanız işte yanıtı..


Mantolama yaptırmak zorunlu mu?

Binalarda ısı kayıplarının azaltılması ve enerji tasarrufu sağlanabilmesi için mantolama yapılıyor.Mantolama yapılan binada sıcaklık dışarıya çıkmazken dışarıdaki sıcaklık da içeriye girmiyor. Böylece binaların sıcak ve soğuk havalara karşı dayanıklılığı artmış oluyor.

Mantolama işlemleri, yalıtım malzemeleri ile giydirerek yapılıyor. Mantolama m2 fiyatı 30 ile 50 TL arasında değişiyor. Bu fiyatlar kullanılan malzemeye, kullanılacak yapıya, yapının yer aldığı bölgeye göre de değişiklik gösteriyor. Maliyetli olarak görülen bu uygulama aslında kendini 3 senede kazandırdığı için enerji tasarrufu ile amorti ediyor.

Mantolama kış aylarında pek tercih edilmiyor. Bunun nedeni ise kış mevsiminde hava sıcaklıklarının geceleri eksi değerlere inmesi nedeni ile kullanılan malzemeler çimento bazlı ve suyla karıştırıldığı için içindeki su donuyor.Peki mantolama yaptırmak zorunlu mu? diyorsanız işte yanıtı..

2000 yılında Resmi Gazetede yayınlanan  Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği hükümlerine göre, yeni binalarda mantolama zorunlu hale getirildi.

Yeni yapılacak olan binalarda mantolama yapılarak tamamlanması gerekirken,eski binaların ise 2017 yılına kadar mantolama yaptırması gerekiyor.Eğer yapılmazsa bazı yasal cezalarla karşı  karşıya kalınabiliyor.

Mantolama nasıl yapılıyor?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com