Bankaların kredi işlemlerine ilişkin yönetmelikte değişiklik yönetmeliğine göre tüketicilerin kullandığı konut teminatlı kredilerde, kredi tutarının teminat olarak alınan konutun değerine oranı yüzde 75'ten yüzde 80'e yükseldi. Peki Konut kredisi peşinat oranı indirildi mi? diyorsanız işte yanıtı...
Konut kredisi peşinat oranı indirildi mi?
Konut almak için bankaların kredisine başvurulması durumunda eksper raporu ile gayrimenkulün değeri belirleniyor. Bu raporda belirlenen miktar baz alınarak bankalar kredi veriyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Kararı gereğince, ancak evin yüzde 75'ine kredi veriliyor. Geriye kalan yüzde 25'lik kısmın peşinat olarak ödenmesi gerekiyor.
Ancak geçtiğimiz günlerde Başbakan Binali Yıldırım tarafından Ekonomi Koordinasyon Kurulunda (EKK) alınan kararlara göre, konut kredileri de dahil bireysel kredilere yönelik önemli düzenlemeler hayata geçirileceği söylendi.
Ancak konu ile ilgili yönetmelik, 27 Eylül'de Resmi Gazete'de yayınlandı. Sadece sahip olduğu konutunu teminat göstererek ihtiyaç kredisi kullanacak kimseler evin yüzde 80'ine kadar kredi alabilecek.
Konut kredisinde bu oran yüzde 75 olarak kaldığı için konut kredisi peşinat oranı da değişmemiş oldu.
Konut teminatlı kredilerde vade süresi de 36 aydan 48 aya yükseldi. İlgili maddenin yayımı tarihinden önce kullandırılan ihtiyaç kredilerinin borç bakiyeleri, borçlu tarafından talep edilmesi durumunda en fazla yetmiş iki ay ile sınırlı olmak üzere yeniden yapılandırılabilecek.
Yeniden yapılandırma kapsamında borçluya ilave kredi kullandırılması halinde ilave kullandırılan kredinin vadesi kırk sekiz ayı aşamayacak.
Konut ipotekli kredi nedir?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com