27 / 04 / 2024

Konut kredisi masrafları ne kadar tutar?

 Konut kredisi masrafları ne kadar tutar?

Konut kredisi kullanarak mesken sahibi olmak isteyen kimselerin ödedikleri masraflar arasında dosya masrafları yer alıyor.Peki konut kredisi masrafları ne kadar tutar?İşte konut kredisi masrafları..


Konut kredisi masrafları ne kadar tutar?

Konut kredisi dosya masrafı kredi başvurusu yapan kişilerden alınıyor. Konut kredisinde dosya masrafı kredinin toplam maliyetini doğrudan etkiliyor ve konut kredisi faiz oranlarına göre değişiklik gösteriyor. 


Konut kredisi başvurusunun banka onayından geçmesi ise yine bankadan bankaya değişiyor. Kişinin aylık ödeyeceği kredi taksitlerinin toplam gelirine oranı, Kredi tutarının ev değerine oranı Kişinin Kredi Kayıt Bürosu ve Merkez Bankası’nda tutulan kredi siciline göre değişiklik gösteriyor.


Konut değeri ekspertiz tarafından belirleniyor.Genelde bankalar konut ekspertiz değerinin TL kredilerde maksimum yüzde 75-80’ine, dövizli kredilerde ise maksimum yüzde 50 - 60’ına kadar kredi veriyor. 


Mesken sahibi olmak için bankalardan kredi kullanan tüketiciler dosya masrafı da ödüyor.Konut kredisi komisyon ve dosya masrafı hakkında karşılaşılanlar;alım ve satım masrafları, banka kredi kullandırma ücreti, ekspertiz ücreti, dosya parası, İstihbarat ücreti, başvuru ücreti, İşlem ücreti, avukat masrafı, Sigortalar; bireysel yaşam sigortası, DASK (Doğal Afet Sigortası), konut sigortası, taşınmaz mala ödemek zorunda kalacağınız diğer vergi ve aidatları oluyor.


Söz konusu konut masrafları iade edilebiliyor.İade için Tüketici hakem heyetine başvurulması gerekiyor. 2015 yılı için düzenlenen parasal sınırlamalara göre, Tüketici Hakem Heyetine müracaat edilmesi için en az talep edilecek ücretin 2.200 Türk Lirası olması gerekiyor.



Konut kredisi erken kapatılabilir mi?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com