28 / 04 / 2024

Konut kredisi erken kapatılabilir mi?

 Konut kredisi erken kapatılabilir mi?

Konut sahibi olmak isteyenler bankaların kredi olanaklarından faydalanabilirken, krediyi alan kişiler bazen konut kredisini erken kapatmak isteyebiliyor.Peki,konut kredisi erken kapatılabilir mi?Konut kredisi erken kapatılırsa ne olur?


Konut kredisi erken kapatılabilir mi?

Mesken sahibi olmak isteyen ama yeterli miktarda parası bulunmaya kimseler bankadan konut kredisi alabiliyor.Konut kredisi, alınan krediye karşılık ipotek koyuyor.


Konut kredisi almak isteyen kişi, istediği bir bankadan kredi alabiliyor. Konut kredisi başvurusu için başvuru formunun yanında nüfus cüzdanı,ikametgah belgesi ve gelir belgesi istiyor.


Vatandaşlar bazen konut kredisini erken kapatma talebinde bulunabiliyor.Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun gereğince konut kredisi borcunun istediği kısmını yada tamamını kapatabiliyor.Konut kredisinin iptal edilmesine ilişkin kanunda yer alan madde şu şekilde:


Erken ödeme

MADDE 37 – (1) Tüketici, vadesi gelmemiş bir veya birden çok taksit ödemesinde bulunabileceği gibi, konut finansmanı borcunun tamamını erken ödeyebilir. Bu hâllerde, konut finansmanı kuruluşu, erken ödenen miktara göre gerekli tüm faiz ve diğer maliyet unsurlarına ilişkin indirim yapmakla yükümlüdür.


(2) Faiz oranının sabit olarak belirlenmesi hâlinde, sözleşmede yer verilmek suretiyle, bir ya da birden fazla ödemenin vadesinden önce yapılması durumunda, konut finansmanı kuruluşu tarafından tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilebilir. 


Erken ödeme tazminatı gerekli faiz indirimi yapılarak hesaplanan ve tüketici tarafından konut finansmanı kuruluşuna erken ödenen tutarın kalan vadesi otuz altı ayı aşmayan kredilerde yüzde birini, kalan vadesi otuz altı ayı aşan kredilerde ise yüzde ikisini geçemez. 


Oranların değişken olarak belirlenmesi hâlinde tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilemez.


Konut kredisi nasıl iptal edilir?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com