18 / 04 / 2024

Konut kredisi için kefil şart mı?

 Konut kredisi için kefil şart mı?

Konut kredisi bankanın evde ve kredi kullanacak kişide yaptığı incelemeler sonucunda veriliyor.Peki konut kredisi için kefil şart mı? Konut kredisinde kefilin sorumluluğu nedir?


Konut kredisi için kefil şart mı?

Daire satın almak isteyip yeterli nakit parası bulunmayan kişiler, bankaların sunduğu düşük faizli uzun vadede ödeme seçeneğiyle konut kredisi kullanarak ev sahibi olabiliyor.


Konut kredisi kullanmak isteyen kimselerin bankalar tarafından aranan şartlara sahip olması gerekiyor. Aksi halde bankalara yapılan kredi başvurusu onaylanmıyor.Peki konut kredisi için kefil şart mı? Konut kredisinde kefilin sorumluluğu nedir? diyorsanız işte yanıtı..


Kimi zaman kredi kullanmak isteyen kimsenin geliri kredinin onaylanması için yeterli olmuyor. Bu nedenle bankalar kefil isteyebiliyor.Ayrıca her kişi de kefil olarak kabul edilmiyor.Kefilin aranan koşullara uygun olması gerekiyor.Bu şartlar KKB düzeni ve gelirin yeterli olması, ve aynı ilde ikamet edilmesi olarak karşımıza çıkıyor.


Kefil olarak gösterilen kişilerin kefillik koşullarını gösteren belgeleri imzalaması gerekiyor. Bankaların kefil istemesinin nedeni; krediye başka bir borçlu olmasını istemesi olarak ifade ediliyor. Bu nedenle ilerde doğabilecek tüm sorumluluklar kredi borçlusu gibi kefil için de geçerli oluyor.


Ayrıca kişinin gelir seviyesinin yanı sıra, kredi kullanılmak istenen konutun da koşullara uygun olması ve konut için hazırlanacak ödeme planının kişinin aylık bütçesini sarsamayacak nitelikte olması gerekiyor.


Konutta da aranan bazı şartlar bulunuyor.Konutun inşaat kalitesini, fiziki durumunu ve tamirat gereksimini, bina özelliklerini (ısıtma, kanalizasyon, v.s.), tapu kaydını, hisse payını ve piyasadaki yaklaşık değerini uzman eksperler saptıyor.


Eksperler tarafından hazırlanan rapor bankaya sunuluyor ve yaklaşık bir hafta içinde kredi onaylanıyor.

Konut kredisi almada yaş sınırı nedir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com