24 / 04 / 2024

Konut kredisi evin yüzde kaçını veriyor?

Konut kredisi evin yüzde kaçını veriyor?

Konut satın almak isteyen ancak yeterli nakit parası bulunmayan kimseler bankaların konut kredilerine başvurabiliyor. Peki konut kredisi evin yüzde kaçını veriyor?


Konut kredisi evin yüzde kaçını veriyor?

Konut kredisi, satın alınacak konutun banka tarafından ipotek altına alınarak, konutun değerinin büyük bir kısmına karşı verilen kredi türü olarak tanımlanıyor. Bu kredi türünde taşınmaz banka tarafından ipotek ediliyor. Bankadan ipotekli olan konutun üzerindeki ipotek ancak tüm kredi borcunun ödenmesi durumunda kalkıyor. 


Konut kredisinde, kredi tutarının belirlenmesi ekspertiz raporuna göre belirleniyor.Bankadan görevlendirilen ekspertiz söz konusu olan konutu incelemeye alıyor. Yapılan incelemelerde ekspertiz konutun acil satış değeri ile gerçek değeri bakıyor. Ayrıca konutun özellikleri ve piyasa değeri belirleniyor. 


Bütün bunlar belirledikten sonra bankaya bir rapor gönderiliyor. Böylece konut kredisi verilmeden önce konut için ekspertiz değeri hesaplanıyor. Ekspertiz raporundan sonra ki aşamada banka kredi tutarını tepit ediyor. Peki konut kredisi evin yüzde kaçını veriyor? diyorsanız işte yanıtı..


Bankalar, konut kredisinin en fazla konut değerinin yüzde 75'i oranında veriyor. Ancak kimi bankalar konutun tamamına kredi vermek adına yüzde 25'lik kısım için ayrı bir kredi hesabı açarak ihtiyaç kredisi adı altında kredi de kullandırabiliyor.

Konut kredisi için kefil şart mı?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com